Checklist: voorbereiding Iran reis

Uiteraard is het nodig om voor iedere reis die je maakt een aantal zaken geregeld te hebben voor je vertrekt. Maar voor een reis naar Iran is wellicht nog iets meer voorbereiding nodig dan normaal. We hebben in deze checklist de belangrijkste zaken (die je dus thuis nog regelt) op een rijtje gezet.

Voorbereiding Iran reis – de checklist:

 • Zorg uiteraard dat je een toeristenvisum hebt aangevraagd, en anders alles hebt voorbereid voor een Visum on Arrival. Hier lees je de hele procedure.
 • Neem een aantal pasfoto’s mee. Pasfoto’s met een hoofddoek (voor vrouwen) is niet nodig.
 • Zorg dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Boek een hotel voor minimaal de eerste nacht in Iran. Dit is nodig bij het regelen van je Visum on Arrival, zij zijn namelijk jouw ‘contactpersoon’ in Iran.
 • Verklaring van je reisverzekering dat ook Iran is gedekt bij jouw reisverzekering. Dit regel je snel met een telefoontje naar je verzekeraar, zij sturen je een PDF met deze verklaring erop. Lees hier hoe je dit moet aanpakken.
 • Contant geld opnemen. Omdat wij een maand lang naar Iran gingen, hadden we aardig wat contant geld nodig. Waarschijnlijk overbodig, maar we melden het toch: Je kan namelijk niet pinnen in Iran!! Een moneybelt vol euro’s is dus noodzakelijk. Normaliter is de max 500 euro bij een pinautomaat in Nederland. Je kunt bij de Rabobank (helaas weten we niet hoe dit bij andere banken werkt) zelf je daglimiet verhogen. Dit doe je makkelijk zelf via je Rabobank account.
 • Zorg dat je reisverzekering op werelddekking staat.
 • Koop typisch Hollandse souvenirtjes om te geven aan de vele gastvrije Iraniërs die je gaat ontmoeten. Wij hadden (om onze backpack zo licht mogelijk te houden) foto’s gemaakt en afgedrukt waar we op de achterkant wat op konden schrijven als bedankje.

  voorbereiding iran souvenir

 • Regel een VPN verbinding om toegang te krijgen tot alles op internet (mocht je dit willen). Hoe je een VPN verbinding aanmaakt lees je hier.
 • Mocht je zelf auto willen rijden, zorg dan voor een internationaal rijbewijs.
 • Leer alvast een aantal woordjes Farsi, en vergeet ook vooral niet om de cijfers uit je hoofd te leren. Dat kan nog weleens handig zijn bij het afrekenen.
 • Installeer op je Google Translate App de offline taal ‘Perzisch’. Zo kan je altijd (ook als je geen internet hebt) tekst intypen en automatisch laten vertalen in het Perzisch. Vooral voor taxi ritjes handig, want de chauffeurs spreken nauwelijks Engels.
 • Neem als vrouw een aantal sjaals mee die als hoofddoek dienen. Uiteraard zijn er genoeg te koop in Iran zelf, maar als je het vliegtuig uitkomt wordt er van je verwacht je hoofddoek te dragen.
 • Installeer de Couchsurfing app, echt een aanrader om minimaal één nacht bij een gastvrij gezin te overnachten.
 • De taxi’s op het vliegveld zetten je vaak af. Het beste is om van te voren al iemand te regelen die je ophaalt. Wij hebben dit via Couchsurfing geregeld. Deze jongen verwelkomde ons op het vliegveld en regelde meteen alles voor onze Iraanse simkaartjes. Voor een klein bedrag zette hij ons af bij ons hotel en dát om 4 uur ’s nachts. Top gozer!
 • Geld wisselen op het vliegveld is trouwens goed te doen. Ze hanteren een goede koers en vragen geen commissie.
 • Een Iraans simkaartje regel je makkelijk op het vliegveld. Het is niet veel duurder dan in de steden zelf en op het vliegveld spreken ze vaak ook nog beter Engels.

Ben jij ook op vakantie geweest in Iran en heb je nog tips die hier niet bij staan? Laat het ons vooral weten, dan voegen we ze toe aan de lijst!

IRAN REISTIPS


Iran Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Iran te gaan? Bekijk dan zeker het Iran Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Iran in één overzicht.


Iran Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Iran reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Iran Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

3 reacties

 1. Download de mapsme app op je telefoon en zorg dat je de Iran kaart Download. Kan je ofline gebruiken en staat alles in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
IRAN REISGIDS APP >
close-link

Iran Reisgids App, voor mobiel & tablet.

De 100% Nederlandstalige Iran Reisgids van REiSREPORT. Alles over Iran op je mobiel of tablet.
IRAN REISGIDS APP >
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker