Checklist: voorbereiding Iran reis

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Uiteraard is het nodig om voor iedere reis die je maakt een aantal zaken geregeld te hebben voor je vertrekt. Maar voor een reis naar Iran is wellicht nog iets meer voorbereiding nodig dan normaal. We hebben in deze checklist de belangrijkste zaken (die je dus thuis nog regelt) op een rijtje gezet.

Voorbereiding Iran reis – de checklist:

 • Zorg uiteraard dat je een toeristenvisum hebt aangevraagd, en anders alles hebt voorbereid voor een Visum on Arrival. Hier lees je de hele procedure.
 • Neem een aantal pasfoto’s mee. Pasfoto’s met een hoofddoek (voor vrouwen) is niet nodig.
 • Zorg dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Boek een hotel voor minimaal de eerste nacht in Iran. Dit is nodig bij het regelen van je Visum on Arrival, zij zijn namelijk jouw ‘contactpersoon’ in Iran.
 • Verklaring van je reisverzekering dat ook Iran is gedekt bij jouw reisverzekering. Dit regel je snel met een telefoontje naar je verzekeraar, zij sturen je een PDF met deze verklaring erop. Lees hier hoe je dit moet aanpakken.
 • Contant geld opnemen. Omdat wij een maand lang naar Iran gingen, hadden we aardig wat contant geld nodig. Waarschijnlijk overbodig, maar we melden het toch: Je kan namelijk niet pinnen in Iran!! Een moneybelt vol euro’s is dus noodzakelijk. Normaliter is de max 500 euro bij een pinautomaat in Nederland. Je kunt bij de Rabobank (helaas weten we niet hoe dit bij andere banken werkt) zelf je daglimiet verhogen. Dit doe je makkelijk zelf via je Rabobank account.
 • Zorg dat je reisverzekering op werelddekking staat.
 • Koop typisch Hollandse souvenirtjes om te geven aan de vele gastvrije Iraniërs die je gaat ontmoeten. Wij hadden (om onze backpack zo licht mogelijk te houden) foto’s gemaakt en afgedrukt waar we op de achterkant wat op konden schrijven als bedankje.

  voorbereiding iran souvenir

 • Regel een VPN verbinding om toegang te krijgen tot alles op internet (mocht je dit willen). Hoe je een VPN verbinding aanmaakt lees je hier.
 • Mocht je zelf auto willen rijden, zorg dan voor een internationaal rijbewijs.
 • Leer alvast een aantal woordjes Farsi, en vergeet ook vooral niet om de cijfers uit je hoofd te leren. Dat kan nog weleens handig zijn bij het afrekenen.
 • Installeer op je Google Translate App de offline taal ‘Perzisch’. Zo kan je altijd (ook als je geen internet hebt) tekst intypen en automatisch laten vertalen in het Perzisch. Vooral voor taxi ritjes handig, want de chauffeurs spreken nauwelijks Engels.
 • Neem als vrouw een aantal sjaals mee die als hoofddoek dienen. Uiteraard zijn er genoeg te koop in Iran zelf, maar als je het vliegtuig uitkomt wordt er van je verwacht je hoofddoek te dragen.
 • Installeer de Couchsurfing app, echt een aanrader om minimaal één nacht bij een gastvrij gezin te overnachten.
 • De taxi’s op het vliegveld zetten je vaak af. Het beste is om van te voren al iemand te regelen die je ophaalt. Wij hebben dit via Couchsurfing geregeld. Deze jongen verwelkomde ons op het vliegveld en regelde meteen alles voor onze Iraanse simkaartjes. Voor een klein bedrag zette hij ons af bij ons hotel en dát om 4 uur ’s nachts. Top gozer!
 • Geld wisselen op het vliegveld is trouwens goed te doen. Ze hanteren een goede koers en vragen geen commissie.
 • Een Iraans simkaartje regel je makkelijk op het vliegveld. Het is niet veel duurder dan in de steden zelf en op het vliegveld spreken ze vaak ook nog beter Engels.

Ben jij ook op vakantie geweest in Iran en heb je nog tips die hier niet bij staan? Laat het ons vooral weten, dan voegen we ze toe aan de lijst!

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Voorbereiding Iran, checklist
Author Rating
51star1star1star1star1star

9 reacties

 1. Ik ben afgelopen november geweest. Binnenlandse vluchten zijn prima. Maar de bussen zijn ook erg comfortabel. Toen de sancties Iran er van weerhield om binnenlandse vluchten op te zetten, hebben ze erg veel geïnvesteerd in de buslijnen. Dus die zijn van een hoge en luxe kwaliteit.

  1. Wij hebben geen binnenlandse vluchten gedaan, dus uit eigen ervaring kan ik niet spreken (wellicht iemand anders die dit leest?)
   Iran Air is wel zijn vloot aan het vernieuwen. Nieuwe Airbussen en Boeings zijn besteld!

  1. Als je tijd hebt, is vooraf regelen wel wat praktischer. Zeker als je laat in de avond of in de nacht landt want bij aankomst kan het best chaotisch zijn. Wij kozen voor een Visa on Arrival, zie ook de video in onze reisgids waarin we dit uitleggen.

 2. Download de mapsme app op je telefoon en zorg dat je de Iran kaart Download. Kan je ofline gebruiken en staat alles in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >