Het vervoer in Jordanië

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Taxi, bus, trein of toch een eigen auto? Wat ons betreft is een eigen huurauto de makkelijkste manier van reizen en daar is Jordanië ook erg geschikt voor. Toch zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden, zoals bussen, taxi’s en binnenlandse vluchten. Je leest alle mogelijke manieren van vervoer in Jordanië.

Een auto huren in Jordanië

Verreweg de beste manier om Jordanië te zien is het huren van een auto. Jordanië is een geschikt land om te bereizen per auto. Alle handige informatie over het huren van een auto in Jordanië lees je verder in dit artikel: onmisbaar, een huurauto in Jordanië.

Openbaar vervoer in Jordanië

Wil je liever geen auto huren, dan is het natuurlijk nog steeds mogelijk om door het land te reizen met het openbaar vervoer. Het openbare vervoer in Jordanië is in principe goed geregeld. Je leest hier de mogelijkheden en adviezen.

Het busvervoer in Jordanië

De meest gebruikelijke manier om tussen steden te reizen is per bus. In iedere stad vind je een busstation waar je gemakkelijk naar andere steden kunt reizen. In de meeste gevallen zijn dit minibussen voor 15 tot 18 personen.

Een officiële dienstregeling met vaste vertrek- en aankomsttijden is er niet. Over het algemeen vertrekken de bussen alleen wanneer ze vol zijn. Dit betekent dus dat je, vooral op de minder bereisde routes, rekening moet houden met lange wachttijden. Op de populaire routes hoef je nooit lang te wachten. Officiële informatie over de bushaltes is er niet, vraag voor je vertrekt dus altijd bij je hotel waar de bus vertrekt.

De bustarieven zijn erg laag, waar je als maatstaf 1 JD per uur kunt nemen. Je kunt daarentegen wel hogere tarieven verwachten op routes naar de grote toeristische trekpleisters. Van Petra naar Wadi Rum betaal je 5 JD.

Je doet er overigens verstandig aan als toerist niet naast een Jordaniër van het andere geslacht te gaan zitten in de bus. Mannen naast mannen, vrouwen naast vrouwen.

JETT bussen
Daarnaast is er een organisatie gericht op toeristen, dit is overigens ook een iets luxere bus met airco en toiletten in de bus. JETT (Jordan Express Tourist Transportation) zijn een stukje duurder maar nog steeds prima prijzen. De bussen vertrekken veelal vanaf het JETT kantoor en reserveren is verplicht.
De meest actuele bustijden vind je overigens op de website van JETT, waar je een overzicht hebt van de tijden, routes en de kosten.

bussen in jordanië

Liften in Jordanië

Op de goed bereisbare routes, zoals Amman naar Petra, duurt het waarschijnlijk uren voordat iemand je een lift geeft. Simpelweg omdat chauffeurs niet snappen waarom je niet gewoon (net als iedereen) de bus kunt pakken. In de gebieden waar weinig bussen rijden of helemaal niet rijden is dit wel van toepassing. De chauffeurs nemen je hier over het algemeen snel mee wanneer ze ruimte hebben. De manier om te laten zien dat je aan het liften bent, is net zoals je dat in Nederland gewend bent.

Daarnaast is er wel een regel dat je altijd bereid moet zijn om iets te betalen, zelfs als je geld wordt geweigerd wanneer je dit aanbiedt. Besluit je te gaan liften, doe dit dan altijd met (minimaal) twee personen. Als buitenlandse vrouw is het sowieso verstandig om nooit alleen te liften. Als vrouw mag je ook niet naast lokale mannen zitten.

Taxi’s in Jordanië

De officiële taxi’s in Jordanië zijn geel in Amman en groen met blauw in Aqaba. Zolang je een redelijke prijs biedt rijden de taxi’s je overal heen. Vooral in Amman is een taxi onmisbaar en tevens ook goedkoop. In Amman rijdt de taxichauffeur gewoon op meter en zijn de prijzen dan ook gunstig. Buiten Amman moet je waarschijnlijk onderhandelen met de chauffeur voor je vertrekt. Vraag van te voren in je hotel wat een redelijke prijs is. Ook hebben hotels vaak een betrouwbare taxi die ze zo voor je kunnen bellen.

Bij een taxi geldt ook dat je als buitenlandse vrouw niet voorin gaat zitten, naast een mannelijke chauffeur.

Uber in Jordanië

Uber is officieel verboden in Jordanië, maar toch worden er nog heel wat Uber ritjes gereden. Je hoeft hiervoor ook niet op een speciale VPN, want je Uber-app laat in de hoofdstad Amman meteen zien welke auto’s beschikbaar zijn. Uber is dan ook alleen maar beschikbaar in de hoofdstad Amman. Het enige verschil is wel dat je als toerist voorin instapt (of in ieder geval één iemand die voorin zit), zodat het lijkt alsof je gewoon met een kennis in de auto zit.

De trein in Jordanië

Daar kunnen we heel kort over zijn, in Jordanië zijn er momenteel geen passagierstreinen.

Binnenlandse vluchten in Jordanië

Royal Jordanian is de enige aanbieder van binnenlandse vluchten, tweemaal daags tussen Amman (Queen Alia Airport) en Aqaba. De vluchttijd is iets meer dan een half uur, waar je met de auto zo’n 4 uur over doet. Let er natuurlijk wel op dat je ook nog wat tijd kwijt bent aan het inchecken en dergelijke, waar je in totaal op zo’n 1,5 uur moet rekenen.

Fietsen in Jordanië

Fietsen door Jordanië kan een fijne manier van reizen zijn (zeker voor Nederlanders), maar er wordt door slechts een handjevol inwoners gefietst. Dit gebeurt meestal in de vlakke Jordaanvallei en je wordt waarschijnlijk raar aangekeken wanneer je het probeert. Afgezien van de hitte en de steile heuvels zijn de belangrijkste gevaren de niet oplettende bestuurders op de weg. Fietsen in Jordanië is dan ook niet aan te raden.

busvervoer jordanië

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vervoer in Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >