Bezoek Cetinje, de historische hoofdstad van Montenegro

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Aan de voet van het Nationaal Park Lovćen ligt Cetinje, de voormalige hoofdstad van Montenegro. Cetinje was namelijk tot 1946 de hoofdstad van Montenegro, daarna nam Podgorica deze rol over. Cetinje staat nu vooral bekend als de thuisbasis van de meest indrukwekkende musea van het land. De stad heeft enorme historische en spirituele waarde voor de Montenegrijnen. Het is dan ook absoluut een dagtrip waard.

De voormalige hoofdstad

Cetinje werd opgericht in de 15e eeuw door Ivan Crnojevic. Montenegro bleef als enig gebied onafhankelijk tijdens de Turkse overheersing van de Balkan. Vanuit Cetinje bestuurden prins-bisschoppen het land en op het Congres van Berlijn in 1878 werd Montenegro door de grote landen erkend. Zo vestigden er in Cetinje onder andere ambassades van Frankrijk en Groot-Brittannië. Na WO I maakte Montenegro deel uit van het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen. Hier verloor Cetinje de positie van hoofdstad en werd het stokje overgedragen aan Titograd, het huidige Podgorica.

cetinje montenegro te doen

Alles is op loopafstand

Cetinje, met name het historische centrum van de stad, is klein genoeg en alles is dan ook op loopafstand. Het centrum bestaat uit een aantal indrukwekkende gebouwen, zoals de voormalige ambassades en barokke paleizen die nog toebehoren aan de familie van Petrovic Njegos. Ook vind je hier belangrijke musea waar je veel te weten komt over de geschiedenis van Montenegro. Een cappuccino drink je in Cetinje voor maar 1 euro op een van de vele terrassen.

Alle bezienswaardigheden van Cetinje op een rij

Een rondje bijzondere musea

Cetinje wordt gezien als de museumstad van Montenegro. Zo vind je hier het historisch museum, het Njegoš museum Biljarda, het etnografisch museum en nog meer. Benieuwd? We hebben hier alle musea van Cetinje op een rij gezet.

cetinje montenegro te doen

Klooster van Cetinje

Dit klooster van Cetinje behoort tot de belangrijkste religieuze bezienswaardigheden van Montenegro. Voor sommige Montenegrijnen is het haast een bedevaartsplek. In de kerk vind je namelijk twee relikwieën, het trotse bezit van het klooster: een splinter van het kruis van Jezus Christus en de rechterhand van Johannes de Doper. Als toerist mag je alleen de binnenplaats en het rechter kapelletje bezoeken. Let wel dat je netjes gekleed gaat, maar er zijn ook doeken aanwezig voor het geval je niets bij je hebt.

cetinje montenegro te doen

Cipur kerk

Naast het klooster vind je de Cipur kerk, gebouwd in 1886. Dit eerste gebouw moest echter gesloopt worden door slechte bouw. In 1890 is deze onder leiding van de koning gerestaureerd. De kerk is gewijd aan de Geboorte van de Maagd, gebouwd uit wit steen. Klein, maar zeer mooi van binnen.

cetinje montenegro kerk

Cetinje is dé museumstad van Montenegro.

cetinje montenegro te doenBezoek ook zeker het Nationaal Park Lovćen waar het mausoleum van volksheld Petrovic Njegos staat. Daarnaast vind je op zo’n 10 minuten rijden de Lipa Cave, wat ons betreft ook zeker de moeite waard.

Restaurants en overnachten

Aangezien Cetinje meer wordt gezien als een dagtrip barst het niet van de grote hotels en restaurants. Via Booking.com vind je een aantal hotels met een gemiddelde prijs van 30 euro. In een gemiddeld restaurant ben je voor 2 personen rond de 15/20 euro kwijt.

Cetinje per auto

Cetinje ligt op de hoofdweg tussen Budva en Podgorica en is dus makkelijk te bereiken per auto. Kom je vanuit Kotor? Ga dan de uitdaging aan en kies de bekende haarspeldbocht route via het Nationaal Park Lovćen. Parkeren in Cetinje is goed te doen.

Cetinje per bus

Cetinje is prima te bezoeken vanuit de toeristische steden aan de Adriatische kust. Vanuit Budva is het ongeveer een uur rijden. Ook is het mogelijk om vanuit Herceg Novi en Kotor per bus Cetinje te bezoeken, daar doe je ongeveer 2 uur over. Kaartjes kunnen in de bus gekocht worden voor een klein bedrag. Het busstation van Cetinje ligt op minder dan vijf minuten lopen van alle belangrijke historische bezienswaardigheden.

cetinje montenegro te doen

Handige laatste Montenegro tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Montenegro, installeer dan de gratis Montenegro reisgids. Zo is dit Montenegro artikel onderdeel van deze Montenegro reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Montenegro tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Montenegro. Gratis.

Met de Montenegro reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Montenegro bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Montenegro Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Cetinje, Montenegro
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇲🇪 Alles over Montenegro bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >