Reiservaring: Iran met kinderen

  iran

  Onderdeel van de Iran Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Neem je echt je kinderen mee naar dat land? Een opmerking die vaak volgde op de mededeling dat wij 10 dagen op reis zouden gaan naar Iran. En inderdaad, met onze kinderen van 13 en 14 jaar oud. De kinderen stuitten zelf ook op onbegrip van vrienden, klasgenoten en leraren. Is het daar wel veilig, vind je dat wel leuk?!

  Iran met kinderen

  Zelf had ik Iran al jaren op mijn wensenlijstje staan. Gefascineerd door boeken, films en ontmoetingen met Iraniërs in Nederland wilde ik dit land heel graag eens ervaren. En een ervaring werd het!

  Nadat ik her en der wat informatie had ingewonnen over georganiseerde individuele familietrips, besloot ik de reis zelf samen te stellen. Op diverse sites is meer dan voldoende informatie te vinden over routes, overnachtingen en hoogtepunten die je niet wilt missen. Het lukte me zelfs om overal een familiekamer in een guesthouse te reserveren; een kamer voor 4 personen. Vaak ruime, prima kamers.

  iran met kinderen

  Reizend door Iran

  Voor het vervoer maakten we vaak gebruik van taxi’s. Echtgenoot voorin en zelf op de achterbank met twee kinderen ging dit perfect. Als vrouw is het natuurlijk niet de bedoeling dat jij naast een ‘wildvreemde’ man in de auto zit. Daarnaast hebben we ook gebruik gemaakt van de regionale bus, waar we de achterbank toegewezen kregen.

  Van Isfahan terug naar Teheran zijn we met een zogenoemde VIP-bus gereisd. In plaats van de beloofde 5 a 6 uur duurde deze reis uiteindelijk 10 uur wegens files, regen en een extra stop bij de moskee. Vanwege maar één toiletstop, was het een kwestie van weinig drinken onderweg. Dit was met name voor de kinderen wel een erg lange zit.

  Afgezien van deze busrit, was de reis verder alleen maar meer dan positief te noemen. De mensen zijn zeer gastvrij, behulpzaam en vriendelijk. Onze kinderen hadden veel bekijks en werden vaak (netjes) gevraagd voor een selfie. Veel mensen kwamen mij vragen naar de leeftijd van onze dochter. Waarom weten we nog steeds niet precies :-). Vanaf een jaar of negen zijn ook meisjes verplicht een hoofddoek te dragen. Hoewel ze het na een paar dagen wel zat was, vond onze dochter het geen probleem. Een keer stond ze in de foyer van het hotel, merkte dat iedereen naar haar staarde en rende vervolgens naar de kamer: ‘Oh, k.., hoofddoek vergeten!’

  iran met kinderen

  Eten in Iran

  Traditioneel Iraanse gerechten zijn heerlijk. Op de grond eten is even wennen maar ook weer een ervaring. Ook voor kieskeurige eters is er voldoende om te kiezen. Pubers willen natuurlijk ook weleens naar een fastfoodketen. De Iraanse versie van de Mc Donalds is prima en in de stad kun je ook vaak ter afwisseling pizza bestellen.

  Een tip voor koffieverslaafden: hoewel het aantal koffietentjes in de steden snel toeneemt, bleek het toch iedere dag een uitdaging om ergens koffie te vinden. Bij het ontbijt wordt het niet geserveerd en in de wijk van Teheran waar wij overnachtten bleek het ook onvindbaar. Echter, ieder taxichauffeur brengt je graag naar een hip koffietentje. Soms vind je drie suikerklontjes in je koffie. Maar een volgende keer neem ik voor de zekerheid ook maar wat Nescafé mee in mijn koffer.

  iran met kinderen

  Hoogtepunten

  In de informatieboekjes hadden we gelezen dat je bij de befaamde bruggen van Isfahan zou kunnen waterfietsen. Leuk voor de kinderen! Helaas, bij aankomst bleek de rivier al drie jaar droog te staan… Gelukkig waren de bruggen op zichzelf ook een attractie en zeer geschikt om prachtige foto’s te maken.

  Een hoogtepunt van onze reis was een avondtour door de woestijn. De beloofde zonsondergang hebben we echter gemist. Hollandse regenbuien vergezeld van onweer teisterden de woestijn precies op moment van ons bezoek. Dit leverde echter ook weer geweldige foto’s op en daarnaast een zeer bijzondere ervaring. In de regen een zandduin beklimmen en daarna met een surfboard naar beneden glijden bleek fantastisch!

  iran met kinderen

  Met z’n vieren hebben we genoten van Iran. Geen enkel moment hebben we ons onveilig gevoeld. Integendeel. Het land heeft ons op vele fronten verrast. We hebben prachtige dingen gezien en meegemaakt. Wij gaan zeker nog eens terug.

  Deze reiservaring is geschreven door Elisabeth van der Lugt, waarvoor heel erg veel dank.

  Handige laatste Iran tip

  Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

  Iran

  Onderdeel van de Iran Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Alles over Iran. Gratis.

  Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


  Iran Reisgids →

  costa rica reisgids

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *
  *

  Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

  ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

  De Iran Reisgids App

  Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
  close-link