Bezoek het Vučedol cultuur museum in Vukovar

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Kom meer te weten over de Vučedol cultuur en het moderne museum.

In Kroatië vind je enkele culturele bezienswaardigheden die tot de oudste ter wereld behoren. Een prehistorisch hoogtepunt die je als cultuurliefhebber niet mag missen is het Vučedol cultuur museum. Dit museum is opgericht in 2013 en ligt aan de Servische grens. In dit museum vind je belangrijkste vondsten als ook fascinerende informatie over de cultuur van Vučedol.

Over de Vučedol cultuur

De cultuur van Vučedol bloeide tussen 3000 en 2400 voor Christus. De archeologische vindplaats ligt aan de oever van de Donau, op zo’n 5 kilometer vanaf Vukovar. Dat is dan ook een van de belangrijkste vindplaatsen uit de kopertijd.

De eerste onderzoeken bij deze plaats dateren uit 1897. Deze populaire locatie werd voor het eerst bewoond rond 6000 voor Christus. Desondanks was de periode tussen 3000 en 2400 voor Christus de meest intensieve periode van zijn bestaan. In die periode was dit gebied namelijk zonder twijfel het belangrijkste Europese centrum. Dit is ook de periode van de vroege nederzettingen van Troy (Troy I en II). Er zijn dan ook veel overeenkomsten te vinden in het archeologische materiaal van Vučedol.

museum kroatie vučedolske kulture museum kroatie vučedolske kulture

Vučedol: Een gigantisch gebied

Archeologische opgravingen zijn tot op heden in staat om het dagelijkse leven van de cultuur nauwkeurig te reconstrueren. Uitgravingen laten zien dat de cultuur letterlijk geboren was in dit gebied. Op zijn hoogtepunt bedekte deze cultuur geheel of gedeeltelijk 14 van de Europese landen van vandaag. Namelijk: Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Slovenië, Italië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo en Albanië.

museum kroatie vučedolske kulturemuseum kroatie vučedolske kulture

De duif van Vučedol

De keramiek productie uit die tijd laat zien dat het om een hoogontwikkelde samenleving ging. De technologische kwaliteiten en de harmonie tussen vorm en versiering waren van hoge kwaliteit. Het bekendste overblijfsel van deze cultuur is ‘de duif van Vučedol’. Dit is een rijk versierd vaatje in de vorm van een vogel en werden gebruikt bij religieuze ceremonies.

Dit modern ingerichte museum geeft je een perfecte indruk van de cultuur. Ben je een cultuurfanaat? Dan is dit museum zeker het bezoeken waard. Neem jij een kijkje? Laat ons dan zeker weten wat je ervan vond.

Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10 uur t/m 18 uur.
Entreeticket: 6 euro
Locatie: Vučedol 252, 32000 Vukovar

Op een uur rijden van dit museum vind je ook het nationaal park Kopački Rit, wat ook erg de moeite waard is.

museum kroatie vučedolske kulturemuseum kroatie vučedolske kulture

Handige laatste Kroatië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Kroatië, installeer dan de gratis Kroatië reisgids. Zo is dit Kroatië artikel onderdeel van deze Kroatië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Kroatië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatië. Gratis.

Met de Kroatië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Kroatië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Kroatië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vučedol cultuur museum, Kroatië
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇭🇷 Alles over Kroatië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >