Een bezoek aan het Veliki Tabor kasteel

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Het noordwesten van Kroatië staat vol met mooie kastelen. Zo vind je er ook het Veliki Tabor kasteel. Veliki Tabor is een kasteel en museum dat dateert uit het midden van de 15e eeuw.

Veliki Tabor is gelegen op de top van de berg Hum Košnički en ligt 333 meter boven zeeniveau. Het indrukwekkende uitzicht vanuit Veliki Tabor strekt zich uit over het gehele Hrvatsko Zagorje gebied en over een deel van Slovenië.

kasteel veliki tabor

De bouw van het kasteel

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het oudste deel van Veliki Tabor in het midden van de 15e eeuw gebouwd is. De stijlkenmerken van het vijfhoekige kasteel behoren tot de late-gotische periode. Veliki Tabor is omringd door vier halfcirkelvormige Renaissance torens en zijn verbonden door gordijnmuren. Het grootste deel van het kasteel is gebouwd door de Hongaarse adellijke familie Ráttkay en is eigendom van deze familie gebleven tot in 1793.

Het kasteel is vervolgens door verschillende eigenaars beheert. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebruikt als een gevangenis.

kasteel veliki taborkasteel veliki tabor

Veliki Tabor op de veiling

In 1919 kocht de schilder Oton Iveković het kasteel op een veiling. Hij was daarmee van plan het te redden van de geruïneerde toestand waar het in verkeerde. Vanwege financiële moeilijkheden werd Iveković in 1938 gedwongen het kasteel te verkopen aan de overheid. Het is vervolgens door nonnen gebruikt als een weeshuis en een huishoudschool. In 1945 vertrokken de nonnen en werd het jarenlang gebruikt voor vele ‘ongeschikte’ doeleinden.

In het einde van de jaren tachtig blies Josip Štimac nieuw leven in Veliki Tabor. Dit deed hij met een reeks activiteiten zoals riddertoernooien. Het kasteel is momenteel eigendom van de staat, die het beheert als een museum en een toeristische attractie. Sinds 2002 is Veliki Tabor ook de plaats van een internationaal festival van korte films.

kasteel veliki tabor

Openingstijden:
April tot en met september: 09 uur t/m 17 uur en in het weekend tot 19 uur
Oktober en maart: 09 uur t/m 16 uur en in het weekend tot 17 uur
November tot en met februari: 09 uur t/m 16 uur
Entreeticket: 20 HRK, ongeveer 2,5 euro
Locatie: Dvor Veliki Tabor, Košnički Hum 1, 49216 Desinić

kasteel veliki tabor

Handige laatste Kroatië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Kroatië, installeer dan de gratis Kroatië reisgids. Zo is dit Kroatië artikel onderdeel van deze Kroatië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Kroatië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatië. Gratis.

Met de Kroatië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Kroatië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Kroatië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Veliki tabor kasteel, Kroatië
Author Rating
41star1star1star1stargray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇭🇷 Alles over Kroatië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >