Een bezoek aan het Veliki Tabor kasteel

Het noordwesten van Kroatië staat vol met mooie kastelen. Zo vind je er ook het Veliki Tabor kasteel. Veliki Tabor is een kasteel en museum dat dateert uit het midden van de 15e eeuw.

Veliki Tabor is gelegen op de top van de berg Hum Košnički en ligt 333 meter boven zeeniveau. Het indrukwekkende uitzicht vanuit Veliki Tabor strekt zich uit over het gehele Hrvatsko Zagorje gebied en over een deel van Slovenië.

kasteel veliki tabor

De bouw van het kasteel

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het oudste deel van Veliki Tabor in het midden van de 15e eeuw gebouwd is. De stijlkenmerken van het vijfhoekige kasteel behoren tot de late-gotische periode. Veliki Tabor is omringd door vier halfcirkelvormige Renaissance torens en zijn verbonden door gordijnmuren. Het grootste deel van het kasteel is gebouwd door de Hongaarse adellijke familie Ráttkay en is eigendom van deze familie gebleven tot in 1793.

Het kasteel is vervolgens door verschillende eigenaars beheert. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebruikt als een gevangenis.

kasteel veliki taborkasteel veliki tabor

Veliki Tabor op de veiling

In 1919 kocht de schilder Oton Iveković het kasteel op een veiling. Hij was daarmee van plan het te redden van de geruïneerde toestand waar het in verkeerde. Vanwege financiële moeilijkheden werd Iveković in 1938 gedwongen het kasteel te verkopen aan de overheid. Het is vervolgens door nonnen gebruikt als een weeshuis en een huishoudschool. In 1945 vertrokken de nonnen en werd het jarenlang gebruikt voor vele ‘ongeschikte’ doeleinden.

In het einde van de jaren tachtig blies Josip Štimac nieuw leven in Veliki Tabor. Dit deed hij met een reeks activiteiten zoals riddertoernooien. Het kasteel is momenteel eigendom van de staat, die het beheert als een museum en een toeristische attractie. Sinds 2002 is Veliki Tabor ook de plaats van een internationaal festival van korte films.

kasteel veliki tabor

Openingstijden:
April tot en met september: 09 uur t/m 17 uur en in het weekend tot 19 uur
Oktober en maart: 09 uur t/m 16 uur en in het weekend tot 17 uur
November tot en met februari: 09 uur t/m 16 uur
Entreeticket: 20 HRK, ongeveer 2,5 euro
Locatie: Dvor Veliki Tabor, Košnički Hum 1, 49216 Desinić

kasteel veliki tabor

Kroatië Reistips


Kroatië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Kroatië te gaan? Bekijk dan zeker het Kroatië Reisaanbod ». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Kroatië in één overzicht.


Kroatië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Kroatië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Kroatië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker