Een bezoek aan het Kasteel Trakošćan

Kasteel Trakošćan is een kasteel in het noorden van Kroatië die dateert uit de 13e eeuw. Het werd gebouwd als een vrij klein observatie fort om de weg van Ptuj naar de Bednja-vallei te bewaken. De goede locatie van de vesting en de observatietoren maakte het veilig en gemakkelijk te verdedigen.

Kasteel Trakošćan

Volgens een legende werd het kasteel Trakošćan vernoemd naar een andere vesting (Arx Thacorum) die naar verluidt op dezelfde plek in de oudheid stond. Een andere bron beweert dat het vernoemd werd naar de ridders van Drachenstein die in de vroege middeleeuwen de regio beheerde.

kasteel kroatië Trakošćan

De eerste vermeldingen van het kasteel kwamen in 1334. Het is niet bekend wie er de eerste jaren de eigenaar was van dit kasteel. Vanaf het einde van de 14e eeuw was het eigendom van de tellingen van Celje. Zij hadden leiding over de gehele Zagorje-provincie. Vervolgens is het kasteel aan meerdere legerleiders overgedragen. De familie van legerleider Ivan Gyulay heeft het kasteel gedurende drie generaties bewaakt. In 1566 was de familie uitgestorven. Het kasteel werd vervolgens eigendom van de staat. Een aantal jaren later is het overgedragen aan kardinaal Juraj Drašković.

kasteel kroatië Trakošćankasteel kroatië Trakošćan

Residentieel herenhuis

In de tweede helft van de 18e eeuw werd Trakošćan verlaten. In deze tijd bloeide namelijk de bouw van herenhuizen in de provincie Hrvatsko Zagorje. Het kasteel was al snel verzwakt en moest opgeknapt worden. In het midden van de 19e eeuw was de familie weer geïnteresseerd in het landgoed. Er kwam in die tijd behoefte aan familietradities en mooie natuur. Kardinaal Juraj Drašković toverde het kasteel om in een residentieel herenhuis. Het omliggende park werd omgetoverd tot een romantische plek. Van tijd tot tijd kwamen er volgende generaties in het kasteel. Dit gebeurde tot en met 1944, toen ze gedwongen werden om naar Oostenrijk te emigreren. Kort daarna werd het kasteel genationaliseerd.

Het museum met permanente collecties werd in 1953 opgericht. Vandaag de dag is het kasteel eigendom van de Republiek Kroatië.

Openingstijden:
April t/m oktober: 9u tot 18u
November t/m maart: 9u t/m 16u
Entreeticket: 30 HRK, ongeveer 4 euro
Locatie: Trakošćan 1, 42253, Trakošćan

kasteel kroatië Trakošćan kasteel kroatië Trakošćankasteel kroatië Trakošćan

Kroatië Reistips


Kroatië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Kroatië te gaan? Bekijk dan zeker het Kroatië Reisaanbod ». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Kroatië in één overzicht.


Kroatië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Kroatië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Kroatië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker