Een bezoek aan het Kasteel Trakošćan

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Kasteel Trakošćan is een kasteel in het noorden van Kroatië die dateert uit de 13e eeuw. Het werd gebouwd als een vrij klein observatie fort om de weg van Ptuj naar de Bednja-vallei te bewaken. De goede locatie van de vesting en de observatietoren maakte het veilig en gemakkelijk te verdedigen.

Kasteel Trakošćan

Volgens een legende werd het kasteel Trakošćan vernoemd naar een andere vesting (Arx Thacorum) die naar verluidt op dezelfde plek in de oudheid stond. Een andere bron beweert dat het vernoemd werd naar de ridders van Drachenstein die in de vroege middeleeuwen de regio beheerde.

kasteel kroatië Trakošćan

De eerste vermeldingen van het kasteel kwamen in 1334. Het is niet bekend wie er de eerste jaren de eigenaar was van dit kasteel. Vanaf het einde van de 14e eeuw was het eigendom van de tellingen van Celje. Zij hadden leiding over de gehele Zagorje-provincie. Vervolgens is het kasteel aan meerdere legerleiders overgedragen. De familie van legerleider Ivan Gyulay heeft het kasteel gedurende drie generaties bewaakt. In 1566 was de familie uitgestorven. Het kasteel werd vervolgens eigendom van de staat. Een aantal jaren later is het overgedragen aan kardinaal Juraj Drašković.

kasteel kroatië Trakošćankasteel kroatië Trakošćan

Residentieel herenhuis

In de tweede helft van de 18e eeuw werd Trakošćan verlaten. In deze tijd bloeide namelijk de bouw van herenhuizen in de provincie Hrvatsko Zagorje. Het kasteel was al snel verzwakt en moest opgeknapt worden. In het midden van de 19e eeuw was de familie weer geïnteresseerd in het landgoed. Er kwam in die tijd behoefte aan familietradities en mooie natuur. Kardinaal Juraj Drašković toverde het kasteel om in een residentieel herenhuis. Het omliggende park werd omgetoverd tot een romantische plek. Van tijd tot tijd kwamen er volgende generaties in het kasteel. Dit gebeurde tot en met 1944, toen ze gedwongen werden om naar Oostenrijk te emigreren. Kort daarna werd het kasteel genationaliseerd.

Het museum met permanente collecties werd in 1953 opgericht. Vandaag de dag is het kasteel eigendom van de Republiek Kroatië.

Openingstijden:
April t/m oktober: 9u tot 18u
November t/m maart: 9u t/m 16u
Entreeticket: 30 HRK, ongeveer 4 euro
Locatie: Trakošćan 1, 42253, Trakošćan

kasteel kroatië Trakošćan kasteel kroatië Trakošćankasteel kroatië Trakošćan

Handige laatste Kroatië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Kroatië, installeer dan de gratis Kroatië reisgids. Zo is dit Kroatië artikel onderdeel van deze Kroatië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Kroatië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatië. Gratis.

Met de Kroatië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Kroatië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Kroatië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kasteel Trakošćan, Kroatië
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇭🇷 Alles over Kroatië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >