Polonnaruwa bezienswaardigheden van de oude hoofdstad

Sri Lanka

Onderdeel van de Sri Lanka Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Sri Lanka Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Polonnaruwa is 500 jaar de hoofdstad van Sri Lanka geweest en doet wat denken aan het Iraanse Persepolis en Italiaanse Pompeji. Een verloren en lange tijd vergeten stad, maar tegenwoordig onderdeel van de zogenoemde culturele driehoek. Een gebied met steden die bepalend zijn voor de culturele geschiedenis van Sri Lanka. Al fietsend de oude stad Polonnaruwa ontdekken is dan ook erg bijzonder.

Polonnaruwa bezienswaardigheden en tips

De culturele driehoek van Sri Lanka

De culturele driehoek van Sri Lanka bestaat uit de steden Polonnaruwa, Anuradhapura en Kandy. In totaal een gebied van ongeveer 10.000 vierkante kilometer. Binnen dit gebied vind je de eeuwenoude koningssteden en prachtige tempels, welke allen uiteraard op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Zo’n 1000 jaar geleden regeerden de Koningen van Sri Lanka vanuit deze culturele driehoek, toen nog een bloeiend commercieel en religieus centrum. De grootsheid van dit centrum is terug te zien aan de archeologische schatten, zoals de overgebleven tempels en complexen van de oude koningsstad Polonnaruwa. Het archeologische park van deze oude stad is een verzameling van oude bouwwerken, tempels, beelden en stoepa’s.

polonnaruwa sri lanka bezienswaardigheden

Polonnaruwa, de geschiedenis in het kort

Lange tijd was Anuradhapura de hoofdstad van de Singalese koningen. De stad ging echter al eeuwen gebukt onder invallen van Tamils en Chola’s uit het zuiden van India. Hierdoor werd het steeds lastiger om te regeren vanuit Anuradhapura, waardoor het zuidelijker gelegen Polonnaruwa uitkomst bood.

In het midden van de negende eeuw werd Polonnaruwa de officiële hoofdstad. Het was koning Parakrama Bahu I, ook wel Bahu de Grote, die er midden tot eind twaalfde eeuw echt werk van maakte. Overigens niet alleen van de stad, maar van heel Sri Lanka. Ten behoeve van de irrigatie liet hij onder meer het Parkrama Samudra meer graven, het grootste kunstmatige meer van Sri Lanka.

Zijn opvolger Nissanka Malla bleek een minder geschikte leider. Zijn grootheidswaanzin bracht weliswaar overal zijn naam in inscripties, maar hij maakte tevens aanzienlijk veel kosten. Dit kostte Polonnaruwa uiteindelijk de positie als hoofdstad. Polonnaruwa was, met een paar onderbrekingen, van de negende tot aan de veertiende eeuw de hoofdstad van het Singalese koninkrijk. De stad werd vervolgens verlaten en verwilderd..

Polonnaruwa was voor een lange tijd een verloren en vergeten stad. De oude gebouwen zijn deels door natuur overwoekerd maar in de negentiende eeuw werd er onder de Britse bezetting begonnen met restauratie werkzaamheden.

polonnaruwa sri lanka bezienswaardigheden

Fietsen huren bij Polonnaruwa

Het beste bezoek je de stad per fiets en begin je bij het Archeologisch Museum waar je je kaartje koopt. Het is bij ieder hotel mogelijk een fiets te huren, daarnaast vind je naast de grote weg genoeg fietsverhuurbedrijven. Een fiets huren kost je ongeveer 400 roepies (2 euro). Daarnaast is het ook mogelijk je per tuktuk door Polonnaruwa te laten rondrijden. Reken dan op minimaal 1500 roepies (7,50 euro) voor een paar uur. Te voet is uiteraard ook mogelijk, maar door de grote afstanden tussen de verschillende tempels is het haast niet mogelijk alles op één dag te bezoeken. Ongeveer 95% van de bezoekers bezoekt Polonnaruwa per fiets.

Wij raden je zeker aan om per fiets Polonnaruwa te ontdekken. Aangezien het hele archeologische terrein is afgezet, rijden hier verder geen auto’s of bussen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor druk verkeer. Het is een schaduwrijk terrein, waar je in je eigen tempo per fiets alle bezienswaardigheden kunt bezoeken.

polonnaruwa fiets huren

Polonnaruwa: alle bezienswaardigheden

Voordat je de ruïnes van de oude stad bezoekt, koop je je ticket bij het Archeologisch Museum. Het museum dient bovendien als een goede introductie, inclusief schaalmodellen van de gebouwen en tempels van de stad. Deze schaalmodellen laten zien hoe de gebouwen er in hun gloriedagen uit hadden kunnen zien. Loop even door het museum, maar het echte spektakel begint natuurlijk bij de oude stad.

polonnaruwa bezienswaardigheden

Onderstaande bezienswaardigheden zijn ook op volgorde van de juiste fietsroute. Er is op het einde (bij de Gal Vihira) een aparte uitgang.

1. Koninklijk paleis

De eerste ruïnes die je tegenkomt nadat je de entreepoort door bent, is het Koninklijk paleis. De gebouwen dateren uit de periode van koning Parakramabahu I (1153 – 1186). Het Koninklijk paleis is 31 bij 13 meter en bestond oorspronkelijk uit zeven(!) verdiepingen met 50 kamers.

polonnaruwa sri lanka koning paleis

Loop je vervolgens een stukje verder, dan kom je terecht bij de audiëntiezaal. Hier vind je uitgehouwen olifanten op de muren, welke erg goed bewaard zijn gebleven. Ook de twee grote leeuwen, aan weerszijden van de trap, zijn nog erg goed intact. Verder vind je op dit terrein ook het Koningsbad.

polonnaruwa sri lanka koning paleis

2. Vierhoekige tempelterras

Het vierhoekige tempelterras (ofwel Sacred Quadrangle) is een groep indrukwekkende ruïnes bij elkaar, op een verhoogd platform. Een prachtige verzameling waar je met gemak een uur rondloopt. In het midden van de vierhoek vind je de Vatadage, een cirkelvormig typerend complex. De buitenste cirkel heeft een diameter van 18 meter en heeft vier ingangen. De prachtige positie van Boeddha maakt deze Vatadage een absoluut hoogtepunt.

polonnaruwa sri lanka fietsenpolonnaruwa sri lanka fietsen

Tegenover de Vatadage vind je nog twee bijzondere tempels, namelijk Atadage en Hatadage. In beide tempels werd enige tijd de heilige tand van Boeddha bewaard. Inderdaad, de heilige tand van Boeddha die nu te vinden is in Kandy, in de Tempel van de Tand. De tand van Boeddha heeft door de jaren heen op verschillende heilige plekken in Sri Lanka gelegen. In de glorietijd van Polonnaruwa is de tand dus ook in deze stad bewaard gebleven.

3. Shiva Devale No. 2

Shiva Devale No. 2 is het oudste gebouw in Polonnaruwa en stamt uit de korte periode van de Zuid-Indiase Chola-dynastie (rond 1070), toen de Indiase indringers zich in de stad vestigden. Dit is een van de weinige hindoe tempels op het terrein. Deze tempel is geheel uit steen gebouwd.

polonnaruwa sri lanka tempels

4. Pabalu Vehera

De Pabalu Vehera is een typische dagoba/stoepa, die teruggaat tot koning Parakramabahu I (1153-1186). Dit is de derde grootste stoepa in Polonnaruwa en nog steeds in uitstekende staat te bezichtigen.

polonnaruwa sri lanka

Een stoepa (of dagoba) is een boeddhistisch bouwwerk en bevat relikwieën van een boeddhistische heilige. Een stoepa herken je meteen aan de massieve, grote ronde structuur en is gebouwd op een vierkant platform.

5. Rankot Vihara

De Rankot Vihara is een grote stoepa en is in uitstekende staat met een hoogte van maar liefst 54 meter. Het is de grootste stoepa in Polonnaruwa en de vierde grootste in Sri Lanka. Deze stoepa dateert uit de tijd van koning Nissanka Malla (1187 – 1196).

polonnaruwa sri lanka openings urenpolonnaruwa sri lanka

6. Boeddhabeeld in Lankatilaka

De Lankatilaka tempel is 17 meter hoog en bevat een staande Boeddha zonder hoofd. Deze tempel was de belangrijkste van de stad. Het dak is verdwenen, maar het gebouw is nog steeds erg indrukwekkend. Naast dit gebouw vind je een witte stoepa, Kiri Vihara, deze werd gebouwd ter ere van de vrouw van de Koning.

polonnaruwa

7. Gal Vihara

De Gal Vihara wordt door velen gezien als het hoogtepunt van de oude stad. De Gal Vihara is dan ook een prachtig staaltje Sri Lankaanse beeldhouwkunst. Het bevat 4 Boeddhabeelden, uitgehouwen uit één blok steen. Een 7 meter staande Boeddha, een 14 meter liggende Boeddha en twee zittende Boeddha’s.

polonnaruwa sri lanka gebouwen polonnaruwa sri lanka gebouwen

Vanuit Gal Vihara is het mogelijk om uit te rusten bij een van de vele kraampjes, of een ijsje te eten aan het water. Vervolgens fiets je via de uitgang weer terug naar je hotel.

Polonnaruwa kaart met bezienswaardigheden

Wanneer je eenmaal binnen bent wijst alles zich vanzelf, maar wellicht heb je toch nog iets aan onderstaande kaart. Je start bij het rode driehoekje en gaat eerst (links) naar het Koninklijk Paleis. Vervolgens rijd je door naar alle tempels aan de rechterkant. Gal Vihara vind je bij nummertje 22.

polonnaruwa kaart tempels

Polonnaruwa openingstijden en entreeprijs

Polonnaruwa openingstijden
Dagelijks van 07:30 uur – 18:00 uur
Gemiddeld doe je over een bezoek aan Polonnaruwa zo’n 3 tot 4 uur. Uiteraard heeft de koelere ochtend hierbij de voorkeur.

Polonnaruwa entreeprijs
Een ticket kost 3500 LKR (ongeveer 18 euro) per persoon.
Let op: je ticket koop je bij het Archeologisch Museum, dit museum ligt niet bij de entree van het park. Vanaf het museum rijd je vervolgens langs de grote weg naar de entree van het park.

Twee tips voor je bezoek aan Polonnaruwa

1. Neem sokken mee
Tijdens het fietsen en rondlopen is het uiteraard gewoon toegestaan om op slippers/schoenen te lopen. Wanneer je een tempel binnengaat dien je je slippers/schoenen uit te doen. Dit staat ook overal aangegeven. De tegels of het zand kan wel heel warm zijn, met name in de middaguren, dus is het verstandig om een paar dikke sokken in je tas te stoppen. Het is toegestaan om met sokken een tempel te betreden.

2. Kleed en gedraag je gepast
Foto’s maken is overal toegestaan, maar let wel op één belangrijke regel: ga nooit met je rug naar de heilige Boeddha staan. Maak dus absoluut geen selfies met een Boeddha beeld. Bedek ook je knieën en schouders wanneer je een tempel binnengaat. Neem dus een grote doek mee die je kan omslaan.

polonnaruwa regels

Polonnaruwa of Anuradhapura?

Twee oude hoofdsteden dicht bij elkaar, Polonnaruwa en Anuradhapura. Vaak wordt er voor een van deze twee steden gekozen, in verband met tijdgebrek. De grote vraag is dan: welke kies je, Polonnaruwa of Anuradhapura? Polonnaruwa is kleiner en rustiger, en wat ons betreft daarmee ook prettiger om te bezoeken. Zeker in de ochtend. Het terrein van Anuradhapura is niet geheel afgezet, waardoor je bij sommige delen ook op drukke wegen fietst. De gebouwen bij Anuradhapura liggen dan ook veel meer verspreid van elkaar. Daarnaast vonden wij persoonlijk de gebouwen van Polonnaruwa ook indrukwekkender. Lees hier meer over Anuradhapura.

polonnaruwa sri lanka

Een paar kilometer buiten het terrein van Polonnaruwa kan je nog een standbeeld vinden van koning Parakrama Bahu I. Het is mogelijk om hierheen te fietsen, maar je doet er wellicht verstandiger aan om dit per tuktuk of met je eigen chauffeur te bezoeken. Voor dit bezoek heb je niet meer dan 15 minuten nodig.

Handige laatste Sri Lanka tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Sri Lanka, installeer dan de gratis Sri Lanka reisgids. Zo is dit Sri Lanka artikel onderdeel van deze Sri Lanka reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Sri Lanka tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Sri Lanka

Onderdeel van de Sri Lanka Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Sri Lanka Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Sri Lanka. Gratis.

Met de Sri Lanka reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Sri Lanka bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Sri Lanka Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Polonnaruwa, Sri Lanka
Author Rating
51star1star1star1star1star

2 reacties

  1. Wij hebben uiteindelijk gekozen om Polonnaruwa en Anaradapura allebei te bezoeken. Wij vonden achteraf Polonnaruwa wel echt de fijnste stad om te bezoeken, zeker ook met de fiets. Rustig, beschut en mooie monumenten. Anaradapura was ons inziens veel te groot…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇱🇰 Alles over Sri Lanka bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >