Anuradhapura bezienswaardigheden van oude hoofdstad

Sri Lanka

Onderdeel van de Sri Lanka Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Sri Lanka Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Anuradhapura is naar alle waarschijnlijkheid niet alleen de oudste stad van Sri Lanka, maar was ook eeuwenlang de belangrijkste stad. Meer dan honderd Singalese koningen kozen Anuradhapura als stad om te wonen maar ook op cultureel en religieus gebied is Anuradhapura een stad vol historie. Al fietsend ontdek je de ruïnes van deze oude stad.

Anuradhapura bezienswaardigheden en tips

De culturele driehoek van Sri Lanka

De culturele driehoek van Sri Lanka bestaat uit de steden Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy. In totaal een gebied van ongeveer 10.000 vierkante kilometer. Binnen dit gebied vind je de eeuwenoude koningssteden en prachtige tempels, welke allen uiteraard op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Zo’n 1000 jaar geleden regeerden de Koningen van Sri Lanka vanuit deze culturele driehoek, toen nog een bloeiend commercieel en religieus centrum. De grootsheid van dit centrum is terug te zien aan de archeologische schatten, zoals de overgebleven vondsten van de oude koningsstad Anuradhapura.

Anuradhapura sri lanka te doen

Anuradhapura, de geschiedenis in het kort

In 380 voor Christus werd Anuradhapura voor het eerst de hoofdstad van het Singalese Koninkrijk. Vervolgens is Anuradhapura ruim twaalf eeuwen lang het belangrijkste centrum van het land geweest. Door de eeuwen heen had Sri Lanka, en ook Anuradhapura, te maken met invallen van Tamils, komend vanuit India. Verschillende Tamil koningen kwamen en werden weer verdreven. Dit zorgde ervoor dat rond de negende eeuw Anuradhapura uiteindelijk verlaten werd. De stad raakte in vergetelheid en bomen en planten overwoekerden het complex. Begin twintigste eeuw, in de Engelse tijd, werd er gestart met de opgravingen van de oude stad Anuradhapura.

Het uitgestrekte complex van Anuradhapura bevat een rijke verzameling van stoepa’s, tempels en andere archeologische vondsten. Allen gebouwd tijdens het duizend jaar durende bewind van Anuradhapura over Sri Lanka.

Verschil met Polonnaruwa

Een aantal tempels en stoepa’s worden momenteel nog steeds actief bezocht door Boeddhisten. Er worden regelmatig ceremonies gegeven, wat een groot verschil is met de sfeer in de oude stad Polonnaruwa. In Polonnaruwa hebben de gebouwen meer een museumfunctie en worden niet actief bezocht door gelovigen. In Polonnaruwa kom je dan ook meer toeristen en scholieren tegen. Toch lijken de twee steden enorm op elkaar, waardoor er vaak maar één van de twee steden wordt bezocht. Deze keuze is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Lees hier meer over Polonnaruwa.

Fietsen door Anuradhapura

De beste manier om de stad te ontdekken is per fiets. Het is bij ieder hotel mogelijk een fiets te huren, daarnaast vind je naast de weg ook een aantal fietsverhuurbedrijven. Een fiets huren kost je ongeveer 500 roepies (2,50 euro). Let er echter wel op dat sommige sites buiten het afgezette complex liggen, waar ook het dagelijkse verkeer aan je voorbij raast. Zolang je netjes aan de linkerkant(!) rijdt, is er niets engs of moeilijks aan. Eenmaal binnen het terrein is het een stuk rustiger met verkeer en erg aangenaam fietsen.

Anuradhapura fietsen

Met tuktuk door Anuradhapura

Daarnaast is het ook mogelijk je per tuktuk door Anuradhapura te laten rondrijden. Reken dan op minimaal 1500 roepies (7,50 euro) voor een paar uur. Helaas zijn hier wel een paar slechte verhalen over te lezen, dus zorg dan dat je zelf een route uitstippelt en de tuktuk driver alleen betaalt voor het vervoer.

Sommige tuktuk drivers vragen namelijk een totaalbedrag, inclusief het dure ticket van 25 dollar per persoon, maar slaan vervolgens de bezienswaardigheden over waar je dit dure ticket nodig hebt. Zo hoeft de chauffeur dit ticket nooit aan te schaffen en verdient hij binnen een paar uur erg veel geld. Laat een tuktuk driver dus nooit zogenaamd jouw ticket betalen.
De hieronder genoemde bezienswaardigheden hebben namelijk niet allemaal een entreeprijs. Voor 25 dollar koop je een combinatieticket waarmee je een aantal tempels kunt zien, daarnaast zijn er een aantal gratis te bezichtigen.

Het is ook mogelijk om door het tempelcomplex te rijden met eigen auto (met je privé chauffeur). Mocht je weinig tijd hebben dan is dit laatste ook zeker een goede optie.

Anuradhapura: de bezienswaardigheden op een rij

1. Sri Maha Bodhi

De heilige Bodhi boom staat centraal in Anuradhapura, zowel fysiek als in spirituele zin. Naar verluidt komt deze Bodhi boom voort uit een stek van de Bodhgaya boom uit India. Onder deze Bodhgaya boom zou Boeddha verlichting hebben bereikt. De huidige Bodhi boom in het Indiase Bodhgaya is inmiddels al afkomstig van de 6e generatie. De boom in Anuradhapura schijnt de 2e generatie te zijn en is daarmee de oudste heilige boom ter wereld. De boom wordt dan ook al meer dan 2000 jaar ononderbroken bewaakt. Niet voor niets dat er jaarlijks duizenden Boeddhisten deze boom bezoeken.

Zonsondergang is overigens ook een mooi moment om de Bodhi boom te bezoeken.

Anuradhapura heilige boom Anuradhapura tree

2. Ruwanweliseya stoepa

Deze witte stoepa van 55 meter hoogte is een indrukwekkende binnenkomer. De rand van de stoepa wordt versierd met 344 olifanten, waarvan de meeste originelen uit 140 voor Christus inmiddels zijn vervangen. Mede door de vele aanvallen van de Indiase troepen in het verleden heeft deze stoepa veel schade geleden. De stoepa werd gemaakt in opdracht van koning Dutugemunu, rond 160 voor Christus.

Anuradhapura sri lanka Anuradhapura sri lanka

Een stoepa (of dagoba) is een boeddhistisch bouwwerk en bevat relikwieën van een boeddhistische heilige. Een stoepa herken je meteen aan de massieve, grote ronde structuur en is gebouwd op een vierkant platform.

3. Abhayagiri stoepa

De roodbruin bakstenen stoepa dateert uit de eerste eeuw voor Christus. Oorspronkelijk was de Abhayagiri stoepa meer dan 100 meter hoog en was daarmee een van de grootste bouwwerken ter wereld. Momenteel is het, na vele reconstructies, alsnog 75 meter hoog en aardig indrukwekkend. Geschriften vermelden dat er een beeld van een gouden stier met relikwieën van Boeddha begraven liggen in de kern van deze stoepa.

Anuradhapura tempelsAnuradhapura tempels

4. Jetavanarama stoepa

Een andere indrukwekkende stoepa van Anuradhapura is de Jetavanarama, van ongeveer 70 meter hoog. De stoepa is gebouwd in de derde eeuw door koning Mahasena en is aardig vergelijkbaar met de Abhayagiri stoepa.

Anuradhapura tempels

5. Kuttam Pokuna

Het Kuttam Pokuna, ofwel tweelingbad, dateert uit de achtste en tiende eeuw en was bedoeld voor monniken uit het klooster Abhayagiri. Deze twee baden zijn een goed voorbeeld van het knappe vakmanschap uit die tijd. Zeker ook op architectonisch vlak. Het voorste bad werd door de monniken gebruikt om zich te wassen, het achterste bad was bedoeld voor drinkwater. Via ondergrondse kanalen werd het water naar de baden gebracht en gefilterd voordat het het bad binnen stroomde. Op dezelfde manier werd het water ook geleegd. Om de vijvers heen vind je vele souvenirkraampjes.

Anuradhapura sri lanka Anuradhapura sri lanka

6. Sandakada pahana

Sandakada pahana, ook bekend als maansteen, is een uniek kenmerk van de vroegere Singalese architectuur. Deze maansteen is een halfronde stenen plaat met uitbundige versiering. Je vindt deze maanstenen op veel plaatsen in Sri Lanka terug, voornamelijk bij trappen en ingangen. De eerste maanstenen werden gemaakt tijdens de laatste fase van het oude Anuradhapura Koninkrijk. De oudste maansteen vind je nu in Anuradhapura.

Anuradhapura maansteen

Een stukje verderop vind je het Ratnaprasada paleis, waar je een van de mooist intact gebleven wachtersstenen treft. Het kleine dikke mannetje rechts onderaan de steen is een teken van welvaart.

Anuradhapura

7. Boeddha Samadhi

In een parkje staat het beeld van een mediterende Boeddha in zithouding, afkomstig uit de vierde eeuw. Dit beeld is een van de hoogtepunten uit de Singalese beeldhouwkunsten van die tijd.

Anuradhapura boeddha

8. Dalada Maligawa

Op een redelijk verlaten stukje grond, waar je overigens ook nauwelijks toeristen treft, liggen de restanten van eens een heel bijzondere tempel. De zeer beroemde tand van Boeddha heeft namelijk, in de 4e eeuw, gelegen in deze Dalada Maligawa tempel. Momenteel wordt deze tand bewaard in de heilige Tempel van de Tand in Kandy.

Anuradhapura tempel van de tand

Anuradhapura openingstijden en entreeprijs

Anuradhapura openingstijden
Dagelijks van 07:00 uur – 18:00 uur
Het museum is gesloten op zondag en maandag.
Gemiddeld doe je over een bezoek aan Anuradhapura zo’n 4 tot 5 uur. Probeer zo vroeg mogelijk te vertrekken om drukte en hitte voor te blijven.

Anuradhapura entreeprijs
Een ticket kost 3500 LKR (ongeveer 18 euro) per persoon.
Het is mogelijk om op meerdere plekken je ticket te kopen, onder andere in het archeologisch museum. Wanneer je richting de eerste tempel fietst kom je vanzelf langs een hokje waar je een ticket kunt kopen. Houd je ticket de hele dag bij je, want er zijn meerdere checkpoints.

Twee tips voor je bezoek aan Anuradhapura

1. Neem sokken mee
Tijdens het fietsen en rondlopen is het uiteraard gewoon toegestaan om op slippers/schoenen te lopen. Wanneer je een tempel binnengaat dien je je slippers/schoenen uit te doen. Dit staat ook overal aangegeven. De tegels of het zand kan wel heel warm zijn, met name in de middaguren, dus is het verstandig om een paar dikke sokken in je tas te stoppen. Het is toegestaan om met sokken een tempel te betreden.

2. Kleed en gedraag je gepast
Foto’s maken is overal toegestaan, maar let wel op één belangrijke regel: ga nooit met je rug naar de heilige Boeddha staan. Maak dus absoluut geen selfies met een Boeddha beeld. Bedek ook je knieën en schouders wanneer je een tempel binnengaat. Neem dus een groot doek mee die je kan omslaan.

Anuradhapura te doen

Zo’n 11 kilometer ten noordoosten van Anuradhapura ligt de heilige heuveltop Mihintale. Een bijzondere bestemming om heen te gaan en de dag af te sluiten.

Handige laatste Sri Lanka tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Sri Lanka, installeer dan de gratis Sri Lanka reisgids. Zo is dit Sri Lanka artikel onderdeel van deze Sri Lanka reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Sri Lanka tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Sri Lanka

Onderdeel van de Sri Lanka Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Sri Lanka Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Sri Lanka. Gratis.

Met de Sri Lanka reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Sri Lanka bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Sri Lanka Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Anuradhapura, Sri Lanka
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇱🇰 Alles over Sri Lanka bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >