Plitvice meren nationaal park bezoeken: onze tips

  Kroatië

  Onderdeel van de Kroatië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Tijdens je rondreis in Kroatië is het Nationaal park Plitvice meren haast een vanzelfsprekende stop op je route. Tenzij je er al eens eerder bent geweest, maar het prachtige park moet je toch echt een keer gezien hebben. Goed, laten we het niet mooier maken dan het is, je bent niet de enige die zo denkt. Bereid je dus voor op een enorme drukte in dit park, maar als je dat eenmaal geaccepteerd hebt kan je genieten van al het moois om je heen.

  Nationaalpark Plitvice meren

  In dit gebied (zo’n 266 kilometer groot) zijn dammen van travertijn ontstaan, als gevolg van een natuurlijk afzettingsproces door het stromende water van de Koranarivier. Deze dammen hebben vervolgens de meren, grotten en watervallen gevormd. Dit klinkt nu alsof het heel snel gegaan is, maar het duurde uiteraard duizenden jaren voor dit alles is ontstaan. Het park heeft momenteel 16 meren en 90 watervallen. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit bijzonder populaire park in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO is geplaatst. Inmiddels lopen er gemiddeld zo’n 12 miljoen mensen per jaar door het Nationaalpark.

  De meren zijn onderverdeeld in de ondermeren (Donja) en de bovenmeren (Gornja). De hoogste waterval van het park is 78 meter hoog en is bovendien een populaire spot als trouwlocatie (mocht je spontaan interesse hebben). Verder biedt het park uiteraard veel groen, met sparren van meer dan 50 meter hoog. Ook kent het park meer dan 140 soorten vogels en leven er onder andere herten, wolven en beren. En nee, die laatste kom je heus niet ‘zomaar’ tegen onderweg. 😉

  Leuk weetje
  De kleuren van het meer veranderen constant. Meestal hebben ze een surrealistische turquoise gloed, maar deze kleurtinten verschuiven constant door de hoeveelheid mineralen en organismen in het water, de regen en het zonlicht. Op sommige dagen kan het meer groener of grijzer lijken.

  nationaalpark plitvice meren

  Een stukje historie

  Een beschermingsvereniging werd opgericht in 1893 om het meer te beschermen en vervolgens werd het eerste hotel gebouwd in 1896. In 1951 werd alles nog serieuzer en kreeg het park officiële grenzen en werd het uiteindelijk een grote toeristische attractie tot de burgeroorlog startte. De Kroatische politieofficier Josip Jovic werd het eerste oorlogsslachtoffer dat vermoord werd in het Nationaalpark. In die tijd was het Nationaalpark overgenomen door de Serviërs, waar zij de hotels gebruikten als kazernes. Het Kroatische leger heroverde het park in augustus 1995 en heeft vervolgens alles gerestaureerd.

  nationaalpark plitvice meren

  nationaalpark plitvice meren

  De beste wandelroute in Plitvice

  De wandelroutes zorgen voor urenlang wandelplezier en de meeste bezoekers blijven zo’n 6 uur in het park. Trek er dus een volledige dag voor uit om het park te bezoeken en combineer het met een overnachting dichtbij het Nationaalpark.

  Onze route door het park (aanrader):
  Het park heeft 2 entrees, wij kozen ervoor om bij entree 2 beginnen. Om half 8 haal je jouw entreeticket op en loop je het park in. Om 8 uur rijdt de eerste (gratis) bus in het park die je naar de top van de bovenmeren brengt. Vanuit daar wandel je naar Kozjak, het grootste meer van het park. Zo bespaar je jezelf een klim naar boven. Wanneer je aankomt bij het grote meer pak je de (gratis) boot, deze brengt je naar de benedenmeren. Bij dit grote meer heb je eettentjes, waar je kunt lunchen. Bereid je voor op hamburgers en friet..
  Vanuit hier beloop je het wandelpad dat aangegeven staat en loop je langs de benedenmeren. Dit wandelpad brengt je uiteindelijk weer bij de busstop. De bus brengt je vervolgens weer bij het begin van entree 2.
  Dit is een erg aangename wandeling en deze duurt ongeveer 6 uur.

  nationaalpark plitvice merennationaalpark plitvice meren

  Openingstijden Plitvice meren 2018

  Openingstijden park: iedere dag van 07:00u tot 20:00u

  Entree prijzen 2018

  prijzen plitvice meren

  plitvice meren prijzen

  Parkeerprijs auto: 7 HRK per uur (ongeveer 1 euro)
  Parkeerprijs camper: 70 HRK per dag (ongeveer 10 euro)

  TIP: Zoek je nog een leuk verblijf in de buurt van de Plitvice Meren? Wij hebben een aantal mooie accommodaties geselecteerd. Overigens niet alleen van de Plitvice Meren, maar ook van alle andere regio’s in Kroatië. Bekijk hier al onze favoriete accommodaties in Kroatië

  nationaalpark plitvice merennationaalpark plitvice meren

  Handige laatste Kroatië tip

  Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Kroatië, installeer dan de gratis Kroatië reisgids. Zo is dit Kroatië artikel onderdeel van deze Kroatië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Kroatië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

  Kroatië

  Onderdeel van de Kroatië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Alles over Kroatië. Gratis.

  Met de Kroatië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Kroatië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


  Kroatië Reisgids →

  costa rica reisgids

  Summary
  Review Date
  Reviewed Item
  Plitvice Meren, Kroatië
  Author Rating
  51star1star1star1star1star

  19 reacties

  1. Eigenlijk is er nog een ingang 3. Dichtbij de grote waterval. We sliepen in het geweldige Fenomen Plitvice. Vlakbij bij deze ingang en de kaarten werden gekocht door het hotel! Top!

  2. Hoi!

   In september ga ik op vakantie naar Kroatië. De Plitvice meren is zeker een plek die ik graag wil bezoeken.
   Een vraagje: de prijzen die in het kolommetje staan zijn dit de prijzen in Kroatische Kuna’s of Euro’s?

  3. Wij zijn van plan om in september naar Kroatie te gaan, en uiteraard ook een bezoek aan de plitvice meren staat dan op de planning.
   Misschien heb ik er overheen gelezen, maar zijn honden toegestaan in het park??

  4. Hallo
   ik heb even een vraagje. Is ”Onze route door het park (aanrader)” zonder gids? Maar wel met vervoer naar boven?
   Wij willen graag met 4 studenten de meren bezoeken. Zoja waar kan ik de tickets online bestellen en kan ik dan ook met studenten korting aanvinken? of is het dan verstandig om de tickets daar ter plekken te kopen?

  5. Hallo
   We zouden graag naar de plitvice meren gaan deze zomer
   Maar heb een vraagje waar kan ik tickets kopen om binnen te komen?
   Wij willen op eigen houtje gaan
   Is dat online te boeken(bij welke maatschappij dan ) of ter plaatsen ?

   1. Beste Magdalena,

    Dat kan gewoon bij de counter ter plekke. Let wel… Zorg dat je er vroeg bent want er kunnen vrij snel rijen staan. Wij waren er 5 minuten voordat het park open ging, en er stond al een rij van 6 man 😉

  6. Ik ben een middelbare scholier en ik wil binnenkort naar Plitvice. Ik vroeg me alleen af of je eigen schoolpasje mee kan nemen en of dat geldig is? En telt een middelbarescholier als student? Ik ben namelijk al achttien dus ik val niet meer onder kinderen.
   Groetjes,
   Jay

   1. Hi Jay,
    Neem zeker je schoolpas mee. Gewoon heel overtuigend je kaart showen, zeg daarbij: ‘student pass’ en we verwachten dat het vast goed komt.
    We wensen je een mooie reis. Plitvice is prachtig!

  7. Hoi! Wij zijn onderweg naar het park. Even een opmerking. Er staan twee verschillende prijzen door jullie vermeld voor een bezoek in de maand mei. Op de website zelf staat momenteel 150 kunna. Dat is waarschijnlijk wat wij straks moeten betalen. Dis geen 50 of 110. Helaas! Verder bedankt voor de info. Groet ron en shireen

   1. Beste Ron en Shireen,

    Super bedankt voor de tip! We hebben het artikel bijgewerkt nu met de volledige prijzen en uitzonderingen. Hopelijk (ongetwijfeld) hebben jullie toch een mooie dag gehad!

  8. Mooi dit gaan we zeker doen we hebben hotel plitvlice geboekt voor in juni en willen graag het park in fijne informatie waar we zeker wat aan hebben..
   Waarna we onze reis verder gaan naar Opatja.

  9. Wauw, ziet er prachtig uit! Is het een beetje te doen met de drukte (zelfde voor Krka)? We varen vannacht van Italië naar Kroatië en jullie laatste report zijn megahandig, thanks daarvoor!

   1. Hi Aukje! Wat leuk om te horen, dank daarvoor :). De drukte is echt best heftig, maar als je bij de Plitvice Meren om 8u sochtends begint is het heeeel fijn! Krka geldt hetzelfde eigenlijk. Is goed te doen ’s ochtends. Sowieso ook veel fijner omdat het anders te warm wordt. Fijne reis en have fun 🤗

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *
  *

  Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

  🇭🇷 Alles over Kroatië bij de hand? Download de app!
  GRATIS REIS APP >