Galle bezienswaardigheden en dingen om te doen

Sri Lanka

Onderdeel van de Sri Lanka Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Sri Lanka Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Als voormalige kolonie van de Hollanders van de VOC, is het niet verwonderlijk dat je herinneringen aan deze periode in heel Sri Lanka tegenkomt. De absolute herinnering aan de Hollandse tijd is te vinden in het stadje Galle. De historische stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een wandeling door Galle is dan ook een van de hoogtepunten van je reis.

Galle, een stad met Hollandse overblijfselen

Galle, uitgesproken als Gol, werd rond 1640 de hoofdzetel van de Hollanders nadat de Portugezen er verdreven waren. Na de bouw van het imposante Fort was Galle meer dan 200 jaar lang de belangrijkste haven voor Sri Lanka. Het werd bovendien een hele belangrijke tussenstop voor schepen van en naar Batavia. In 1796 kwam Galle in handen van de Engelsen. De vesting is bijzonder goed bewaard gebleven en je waant je dan ook voor je gevoel terug in de tijd.

Een wandeling door Galle

Galle verken je te voet. Je loopt tussen kerken, moskeeën, Nederlands-koloniale gebouwen, mooie herenhuizen en musea. Alles is prima op loopafstand van elkaar, waar je links en rechts wordt afgeleid door stijlvolle koffietentjes en boetieks. Het is werkelijk een genot om door deze historische stad te lopen.

In een apart artikel hebben we de leukste restaurants van Galle op een rij gezet. Hier vind je overigens ook leuke boetiekjes en bijzondere hotels.

galle drone foto

Galle bezienswaardigheden en dingen om te doen

Oude stadsmuren van Fort Galle

Maak een wandeling over de metersdikke oude stadsmuren. Aan de zuidkant van het fort loop je langs het zogenoemde Flag Rock, ooit een Portugees bastion. Tegenwoordig is dit een populaire plek om de zonsondergang te bekijken. Op deze plek waarschuwden de Hollanders vroeger naderende schepen, vanwege de gevaarlijke rotsen in het water. Vandaar de naam Flag Rock. Later bouwden de Hollanders hier een vuurtoren.

galle fortgalle fort

National Museum Galle

Het National Museum is gehuisvest in een oud Hollands pand en heeft nog een aantal overblijfselen uit de Hollandse tijd. Je vindt hier onder andere oude VOC-munten en Nederlandse tabaksdozen. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend, van 09:00 uur tot 17:00 uur.

nationaal museum gallenationaal museum galle

Dutch church in Galle

De Gereformeerde Hollandse kerk in Galle is oorspronkelijk gebouwd in 1640, het huidige gebouw dateert uit 1752. Een mooie witte kerk, gebouwd in barokstijl. In deze Hollandse kerk kom je, net als in de Wolvendaal kerk te Colombo, nog Hollandse namen tegen. Ook hier ligt de kerkvloer namelijk vol met Nederlandse grafstenen afkomstig van het Hollandse kerkhof.

galle dutch church kerkhollandse kerk galle hollandse kerk galle

Maritiem museum

Het maritiem museum is gevestigd in een kolossaal oud kaneelpakhuis, gebouwd door de Hollanders. Het gebouw dateert uit de late zeventiende eeuw en is onderdeel van de toegangspoort van het Fort. Interactieve displays en oude voorwerpen vertellen het maritieme verleden van de stad. Het museum is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 16:30 uur.

maritiem museum galle

Oude stadspoort

De oude stadspoort bij het maritiem museum is nog steeds indrukwekkend. Boven de ingang van de oude poort vind je een Brits wapenschild. Binnenin zijn de letters VOC gegraveerd in de steen met de datum 1669, vergezeld door twee leeuwen en bovenop een haan.

Dutch hospital

Dit grote koloniale gebouw uit de achttiende eeuw diende vroeger als ziekenhuis. Het leven in de tropen bleek bij veel Hollanders een aanslag op het lichaam. Een goed ziekenhuis in Galle was dan ook noodzakelijk. Dit gebouw is later volledig gerestaureerd en bestaat momenteel uit exclusieve boetieks en mooie restaurants.

galle dutch hospital

Galle voelt sjiek en Europees aan. Kijk dan ook niet op als je af en toe langs een fotoshoot loopt. Galle is bovendien prima te voet te bezoeken, is zeer overzichtelijk en kent een aantal grote straten en kleine steegjes. Zeker voor wie geïnteresseerd is in de Hollandse periode maar net zo goed voor iedere andere reiziger, is Galle absoluut een bezoek waard.

Helemaal modern en westers zijn de vele leuke restaurants, cafés en winkels in Galle. Zelfs daar kan je al gerust een hele dag voor uittrekken. Onze leukste restaurants van Galle vind je hier.

galle bezienswaardighedengalle bezienswaardigheden

Handige laatste Sri Lanka tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Sri Lanka, installeer dan de gratis Sri Lanka reisgids. Zo is dit Sri Lanka artikel onderdeel van deze Sri Lanka reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Sri Lanka tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Sri Lanka

Onderdeel van de Sri Lanka Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Sri Lanka Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Sri Lanka. Gratis.

Met de Sri Lanka reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Sri Lanka bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Sri Lanka Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Galle, Sri Lanka
Author Rating
51star1star1star1star1star

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇱🇰 Alles over Sri Lanka bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >