Een adembenemende wandeling over de stadsmuren van Dubrovnik

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Een bezoek aan Dubrovnik is pas compleet wanneer je een wandeling over de spectaculaire stadsmuren hebt gemaakt. Ze vertellen het geschiedenisverhaal van Dubrovnik en geven je een unieke kijk in het verleden van de stad. De stadsmuren staan al sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kom meer te weten over de historie van Dubrovnik en haar stadsmuren.

Een stukje geschiedenis voor je vertrekt

De muren en forten van Dubrovnik hebben door de eeuwen heen een belangrijke verdedigende rol gespeeld voor Dubrovnik. Ook tijdens de meest recente oorlog (1991/1992) liepen de oude stad en de stadsmuren veel schade op.

dubrovnik stadsmuren

Dubrovnik is in de 7e eeuw gesticht door de inwoners van het stadje Epidaurum (nu Cavtat), zij waren op de vlucht voor binnenvallende slaven. Ze noemden de stad Ragusa. De Slavische naam voor de stad werd Dubrovnik. Na een tijd onder het Byzantijnse Rijk te hebben geleefd kwam Ragusa onder Venetiaans bestuur. Uiteindelijk werd Ragusa, bij de Vrede van Zadar (1359), onderdeel van Hongarije. Ragusa werd wel volledig zelf besturend en werd dus een vrije stadstaat. Gevolg: De stad werd ommuurd en voorzien van twee havens in Ragusa en Cavtat. De republiek breidde haar grondgebied steeds meer uit.

Een einde aan de bloeiperiode van Ragusa

Het hoogtepunt van de macht werd bereikt in de 15e en 16e eeuw. De zeemacht was op dat moment net zo machtig als die van Venetië en andere Italiaanse zeestaten. Echter kwam hier ook het keerpunt. Ragusa ondersteunde het Ottomaanse Rijk tegen de Portugezen tijdens de Slag van Diu. Deze slag werd verloren door het Ottomaanse Rijk, waardoor de handelsroute zich verplaatste van de Middellandse Zee naar Indië (dat was in handen van Portugal). De handelscrisis en een rampzalige aardbeving in 1667 maakten een einde aan de bloeiperiode van Ragusa.

In 1699 bij de Vrede van Karlowitz werden er twee kleine grensgebieden van Ragusa geschonken aan het Ottomaanse Rijk. Dit om op die manier te voorkomen dat Venetië (in die tijd de grootste bedreiging voor Ragusa) via land Ragusa kon aanvallen. Als gevolg van dit verdrag maakt het kustplaatsje Neum tegenwoordig nog steeds deel uit van Bosnië en Herzegovina. Momenteel is dit plaatsje dus nog steeds een onderbreking in het Kroatische grondgebied.

dubrovnik stadsmuren

Tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog

Ragusa gaf zich over aan de Fransen in 1806 om een Russisch-Montenegrijnse belegering te beëindigen. Hierdoor werd de stad gered, maar in 1808 schafte de maarschalk Marmont de republiek af. Na WO I werd het gebied een deel van Joegoslavië. In 1991, gedurende de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog, werd het historisch centrum en de stadsmuren zwaar beschadigd door het Joegoslavische leger. Door het Joegoslavië Tribunaal werd deze daad gekwalificeerd als oorlogsmisdaad. De commandant Pavle Strugar werd dan ook veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf.

dubrovnik stadsmuren

Praktische informatie

Een wandeling duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van het aantal stops dat je zelf inlast. Onderweg zijn er namelijk een aantal cafés waar je wat kan drinken. De lengte van de hele tocht is ongeveer 2 kilometer.

Smeer je goed in

Aangezien je over stadsmuren loopt kom je weinig schaduwplekken tegen. Zorg dus zeker dat je zonnebrand en water meeneemt. Op een aantal punten vind je restaurantjes waar je iets kan drinken. Op hete zomerdagen is de beste tijd voor een wandeling ‘s ochtends rond 11 uur of ‘s middags na 5 uur.

Openingstijden en entreeticket Dubrovnik stadsmuren 2017/2018

Januari t/m februari: 10u t/m 15u
Maart t/m 31 maart: 9u t/m 15u
April t/m 31 mei: 9u t/m 18:30u
Juni t/m 31 juli: 8u t/m 19:30u
Augustus t/m 15 september: 8u t/m 19u
16 september t/m 31 oktober: 9u t/m 18u
November t/m 31 december: 9u t/m 15u

Entreeticket:
Volwassenen: 150 HRK (ongeveer 20 euro)
Kinderen: 50 HRK (ongeveer 7 euro)
Kinderen onder de 5 jaar gratis

De hoofdingang vind je bij de Pile Gate.
Wil je weten wat er nog meer te doen is in Dubrovnik? Lees dan: Bezienswaardigheden van Dubrovnik.

dubrovnik stadsmuren

dubrovnik stadsmuren

Handige laatste Kroatië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Kroatië, installeer dan de gratis Kroatië reisgids. Zo is dit Kroatië artikel onderdeel van deze Kroatië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Kroatië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatië. Gratis.

Met de Kroatië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Kroatië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Kroatië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Wandeling stadsmuren, Dubrovnik
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇭🇷 Alles over Kroatië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >