Metelkova, een hippe kunstenaarswijk in Slovenië

  Slovenië

  Onderdeel van de Slovenië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Slovenië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Metelkova in Ljubljana is een hippe wijk vol met graffiti en goede feestjes.

  De Sloveense kunstenaarsgemeenschap, bekend als Metelkova, was ooit een militaire kazerne. Op de dag van vandaag is deze militaire kazerne echter niet meer te herkennen. Het is er volledig ingekleurd en ingericht met kunst en graffiti. Er worden feesten gehouden en het is momenteel een van de meest hippe plekken van Europa.

  Metelkova is oorspronkelijk gebouwd in 1911 door het Oostenrijks-Hongaarse Leger. De plaats bestond uit zeven barakken op iets meer dan drie hectare grond. Het leger gebruikte de ommuurde wijk tot 1991, toen werd Slovenië afhankelijk van Joegoslavië. Nadat Metelkova ontruimd was, duurde het niet lang totdat de kunst en graffiti overal te vinden was.

  metelkova slovenie ljubljana metelkova slovenie ljubljana metelkova slovenie ljubljana

  Geen steun van de overheid

  In 1993 probeerde de Sloveense regering de oude barakken te vernietigen, maar bijna 200 activisten, artiesten en demonstranten namen de omgeving over en redden het. De overheid heeft eigenlijk nooit opgegeven, maar de betogers bleven het gevecht aangaan. Een van de gebouwen, bekend als de “Oude School”, werd in 1997 succesvol afgenomen door de overheid. Een ander gebouw, bekend als de “Kleine School” werd ook in 2006 gesloopt.

  Tegenwoordig zijn de meeste gebouwen bedekt met graffiti, volkskunst, tegelmozaïeken, rare sculpturen en punkrockuitingen. Het herbergt nu ook een bar, een nachtclub en een hostel. Dit hostel is ook internationaal erg bekend, omdat het in een voormalige gevangenis is gehuisvest. Benieuwd naar dit hostel? Bekijk ‘m dan hier op Booking.com.

  metelkova slovenie ljubljanametelkova slovenie ljubljana

  Metelkova feesten

  ‘s Avonds is het vooral erg levendig in Metelkova. Op het plein zelf staan er genoeg mensen een biertje te drinken, maar er zijn ook een aantal ‘clubs’. Verwacht geen grote discotheken, maar intieme kleinschalige clubs met een goede sfeer. Wij bezochten Metelkova op zondag en gingen aardig los op een reggae feestje in Channel Zero. Een aanrader dus!

  Overdag is het er rustig, maar wel een mooie locatie voor fotografieliefhebbers.

  metelkova slovenie ljubljana metelkova slovenie ljubljanametelkova slovenie ljubljanametelkova slovenie ljubljanametelkova slovenie ljubljana

  Summary
  Review Date
  Reviewed Item
  Metelkova, Ljubljana, Slovenië
  Author Rating
  51star1star1star1star1star

  4 reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *
  *

  Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!