Het werk van Jože Plečnik door de stad Ljubljana

  Slovenië

  Onderdeel van de Slovenië Reisgids

  Dit artikel is onderdeel van de Slovenië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

  reis app ios reis app android

  Jože Plečnik was een veelgeprezen Sloveense architect (1872-1957). Plečnik heeft gebouwen in Wenen, Praag en Belgrado ontworpen, maar vooral zijn stempel gedrukt op zijn geboortestad Ljubljana. Door de hele stad vind je tot op heden zijn werk terug. We hebben alle bezienswaardigheden hier op een rij gezet.

  De nationale en universiteitsbibliotheek

  Deze bibliotheek is het meesterwerk van Jože Plečnik, dat in 1941 is afgerond. De paardenkop valt je hoogstwaarschijnlijk meteen op bij binnenkomst, welke gebruikt wordt als deurknop. Eenmaal binnen word je overspoeld door zwart marmer, wat een duistere sfeer geeft. Het is mogelijk om naar boven te gaan en de leeszaal te bezichtigen. Een bijzondere lichtinval wordt gecreëerd door de zuilengang in de hal.
  Let op: alleen te bezichtigen in de maanden juli en augustus (voor niet-studenten)

  ljubljana bibliotheek Jože Plečnik ljubljana bibliotheek Jože Plečnik ljubljana bibliotheek Jože Plečnik

  De Tromostovje

  Waarom ook niet? Deze drie(!)voudige brug ligt midden in het centrum van Ljubljana over de rivier de Ljubljanica. De brug werd in 1929 door Jože Plečnik ontworpen. Het schijnt dat deze drievoudige brug puur uit praktisch oogpunt werd gebouwd. De middelste brug bestond namelijk al, maar de twee extra voetgangersbruggen aan beide zijden moesten voorkomen dat de brug een knelpunt zou worden.

  ljubljana brug Tromostovje plecnik

  Žale begraafplaats

  In de vroege jaren dertig besloot de gemeente van Ljubljana om het Žale kerkhof als hoofdkerk van Ljubljana te benoemen. Rond 1936 werd het nieuwe ontwerp, ontworpen door Jože Plečnik, aangenomen en uitgevoerd. In 1940 was de verbouwing klaar. De ingang van de Žale begraafplaats wordt gekenmerkt door een monumentale boog. Deze heeft twee verdiepingen colonnade, die symbolisch de wereld van de doden scheidt van de wereld van de levenden.

  ljubljana begraafplaats Jože Plečnik

  Voor de fans: bezoek het Plečnik huis

  Leer het leven en het werk van Jože Plečnik kennen in het Plečnik House. Hier zie je het huis van de architect precies zoals het was in zijn leven. Zo zie je ook de originele meubels, de bibliotheek, tekengereedschap en persoonlijke bezittingen. Tevens is er een permanente tentoonstelling die het werk van de veelgeprezen architect laat zien.
  Openingstijden: dinsdag t/m donderdag (10:00 uur – 18:00 uur), entree: 6 euro

  Romeinse stadsmuur

  In de stad vind je ook nog de ‘Roman wall’, welke 2000 jaar geleden zo’n 6 tot 8 meter hoog was. De zuidelijke muur van de Romeinse stadsmuur is zo goed als bewaard gebleven en dus in uitstekende staat te bezichtigen. De voormalige hoofdtoegang heeft nu een piramide als toevoeging gekregen, welke ontworpen is door Jože Plečnik.

  ljubljana Jože Plečnik

  Summary
  Review Date
  Reviewed Item
  Jože Plečnik, Ljubljana
  Author Rating
  51star1star1star1star1star

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *
  *

  Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!