De kerk van St. Sava, de mooiste van Belgrado

Servië

Onderdeel van de Servië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Servië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Lees hier alles over het ontstaan van de indrukwekkende St. Sava kerk in Belgrado.

De St. Sava kerk is een Servisch-orthodoxe kerk. Het is een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld en behoort tot de grootste kerkgebouwen ter wereld. De kerk is toegewijd aan de heilige Sava, de oprichter van de orthodoxe kerk in Servië en tevens de eerste aartsbisschop van Servië.De kerk domineert het stadsgezicht van Belgrado, en is wat ons betreft het meest monumentale gebouw in de stad.

De eindeloos durende bouw van de St. Sava kerk

De St. Sava kerk is gebouwd op het plateau Vračar. Op deze plek liet de Albanese grootvizier Sinan Pasja de opgegraven overblijfselen van de heilige Sava verbranden. Zo’n 300 jaar nadat dit gebeurde (1985) is er in Belgrado een vereniging opgericht met als doel hier een kerk te bouwen. Door de Balkanoorlogen en WO I liepen de plannen vertraging op. De bouw startte uiteindelijk in 1935. In 1941 kwam de aanval van de asmogendheden op het Koninkrijk Joegoslavië. Ook dit zorgde weer voor het stopzetten van de werkzaamheden en werd de onvoltooide kerk gebruikt als parkeerterrein van het Rode Leger.

Bezoek de prachtige benedenverdieping

In 1958 werd er vanuit de orthodoxe kerk opnieuw een poging gedaan om de bouw te herstarten. Uiteindelijk werd er in 1984 toestemming verleend om de kerk te voltooien, dit na 88(!) verzoeken. De muren werden 40 meter hoog, de centrale koepel van 4000(!) ton werd geplaatst. Daarmee was, op een paar details na, de buitenkant van de kerk helemaal af. Momenteel wordt er nog steeds heel hard gewerkt aan de binnenkant. Het is mogelijk om de kerk te bezoeken, maar de begane grond staat nog steeds in de steigers. Het is wel mogelijk (en dat raden we je ook sterk aan) de kerk beneden te bezoeken. Wanneer je binnenkomt loop je via de linkerkant via een trap naar beneden, waar een prachtige ruimte op je staat te wachten.

st. sava kerk belgradoOfficieel is de St. Sava kerk niet de kathedraal van Belgrado. De zetel van de bisschop is namelijk de kathedraal van de heilige Michaël. Toch, door de grootte van deze kerk, wordt het door locals wel gezien als de kathedraal van Belgrado.

st. sava kerk belgrado

Summary
Review Date
Reviewed Item
St. Sava Kerk, Belgrado
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!