Kirgizië? Onze rondreis per Auto

Kirgizië? Kyrgyzstan? Wat? Goed, Kirgizië is niet het áller bekendste land op aarde. Sterker nog, volgens de New York Times was het in 2015 het minst bekende land op aarde maar daar willen we maar wat graag verandering in brengen. Reis Report reisde af naar Kirgizië. Dat werd uiteraard geen all-inclusive, maar gewoon vliegen met Aeroflot en een jeep huren in de hoofdstad Bisjkek.

Kirgizië: Groen, wit en steenbruin

Er zijn meer dan genoeg redenen om naar Kirgizië af te reizen, maar laten we beginnen met het landschap. Het voormalig Sovjet land ligt hoog in het Tiensjangebergte. En met hoog bedoel ik: De helft van Kirgizië ligt boven de 3000m. Maar de bombastische rotspartijen zijn schitterend ingestopt met lange lappen groen gras en de toppen van de bergen zitten in spierwit eeuwige sneeuw. Kirgizië doet je dan ook denken aan Zwitserland, maar dan veel ruimer, ruwer en stoerder door de rotsen.

kirgizië vakantie reis
Yurts bij Song-Kul meer, Issyk Kul meer, schapen, geiten en paarden nabij Song-Kul meer, yurts bij Song-Kul meer.

De Kirgiziërs

Kirgizië wegenkaartDe krap 6 miljoen Kirgiziërs spreken grotendeels Russisch maar met name hun eigen Kirgizisch, wat tot de Turkse Talen behoort. Wil je buiten den hoofdstad de verkeersborden willen begrijpen, dan is wat basis kennis van het cyrillische alfabet wel praktisch. Al doe je er verstandig aan om ook een eigen kaart mee te nemen. Wij reisden veelal met Google Maps (offline gebied van Kirgizië downloaden). Echter, wegen op Google Maps kunnen door de hoogte en vallei vorming niet altijd even juist geplaatst zijn. Of, je zit er een paar honderd meter naast, of de weg bestaat zelfs in je rijkste fantasie gewoonweg niet.

Een kaart van Kirgizië is dan ook zeker aan te bevelen. Wij waren uiterst tevreden met Gizi Map (ISBN 9786155010125). De wegen waren goed en de grote wegen zelfs prima geasfalteerd. Als je de échte witte weggetjes pakt, kan je echter nog wel eens voor onaangename verassingen staan…

 

Bisjkek. Het minder mooie deel van Kirgizië

Wij vlogen vanaf Amsterdam met Aeroflot via Moskou naar Bisjkek. De douane verliep snel en er was zelfs gratis wifi op het vliegveld. Vooraf hadden we via Booking.com een appartement gereserveerd. Per taxi, met meer barsten in de voorruit dan we in het half uur hadden kunnen tellen, werden we midden in de stad gedropt. Geheel vlekkeloos ging het niet en moesten we een paar keer bellen en een half uur op de stoep wachten, maar het appartement was super. Prima werkende wifi en vlakbij grote centrale plein.

Bisjkek is niet waarvoor je naar Kirgizië komt. Hier wil je weg. En zo deden wij, de volgende dag met een behoorlijke grote jeep die we (eveneens vooraf) hadden gehuurd bij Iron Horse Nomads, een verhuur bedrijf van een Amerikaan. Goede communicatie vooraf en prettig om in verstaanbaar Engels zaken te regelen en laatste vragen te stellen. Absolute aanrader.

Omkoping na 2,5 minuut

De zin om te vertrekken zorgde echter voor een record. Na het eerste stoplicht reden we een straat in die ons niet goed leek. We draaiden de auto in een U-bocht en werden direct aan de kant gezet door een agent die zijn geluk niet opkon. De agent wist ons te melden dat we de straat niet in mochten, niet mochten keren en op een busbaan reden. Dit werd overigens verteld per telefoon door een vrouw die dit met zeer moeizaam Engels wist te vertellen. Verschillende smoesjes begreep ze simpelweg niet, dus ging ze na 5 minuten over op een andere strategie. Schreeuwend door de telefoon klonk het PAY, PAY, PAY!. Dit geintje kostte ons omgerekend 30 euro.

kirgizië vakantie reis
Flats in Bisjkek, homestay, oude man in rolstoel, trotse eigenaar van gepimpte auto.

Veel politie in en rond Bisjkek

Toegegeven… Het feit dat overal politie auto’s staan te wachten om je ergens voor aan te kunnen houden, zorgt er wel voor dat je netjes rijdt. Groot fan zijn ze van hun laser pistool. Een keurige 5km onder de maximum snelheid blijven en je voelt je een stuk veiliger, al bleek dat net buiten Bisjkek ook niet genoeg. Agenten hadden zelf een provisorisch bord neergezet waar je van 100km/uur ineens naar 50km/uur moest, maar in de 5 meter die je daarvoor had was dat onmogelijk te halen. Dus.. Wederom aan de kant gezet. Samen met een Amerikaanse toerist. Deze keer kwamen we weg met omgerekend 5 euro door te stellen dat we niet meer hadden. Dit aangedikt door naast papiergeld ook muntjes erbij te doen maakte het duidelijk geloofwaardiger.

Hemel op aarde buiten Bisjkek

Eenmaal buiten de grote stad, lacht dit prachtige land je toe. De weg was uitstekend, al kon die af en toe 8km onderbroken worden door werkzaamheden. Glooiende heuvels, krachtige bergtoppen en eindeloze vergezichten. Schitterend. Het Issyk Kul meer was uitgestorven in mei. De veelal Russische toeristen waren we voor en daardoor konden we goedkoop in een hotelletje verblijven waar we aardappels en magere kippenpootjes te eten kregen.

Wildkamperen en yurt overnachtingen

De volgende ochtend vervolgden we onze weg verder door naar het zuiden, en met de gehuurde tent en benodigdheden, werd het die nacht wildkamperen in de buurt van Tash-Bashat. De nacht erop sliepen we bij de Tash Rabat Caravanserai in een yurt waar we ook per paard verder de bergen in trokken. Bij het Song-Kul meer sliepen we eveneens in een yurt waar een Israelisch reisgezelschap maar niet wilden stoppen met zingen. Een bijzondere overnachting was ook een zelf geregelde home-stay, in Ak-Tal.

kirgizië vakantie reis

Home-stay in Kirgizië

Home stays zijn via de toeristenkantoortjes te regelen, maar dan heb je geen idee waar je terechtkomt. Er wordt wat rondgebeld en je krijgt een adres. Wij besloten zelf een home stay te regelen. Op straat wel te verstaan. Dat was een stuk lastiger dan we gedacht hadden. Na vele pogingen spraken we in Ak-Tal een groep schoolgaande meisjes aan, hopend dat zij wellicht wat Engels spraken. Tot onze verbazing zat dat er niet in, maar kon één meisje wel Italiaans spreken omdat haar zus in Turijn woonde. Het toeval wilde dat ondergetekende dan weer in Milaan gewoond heeft en zo konden we na een telefoontje met haar moeder, in hun huis overnachten.

Deze onvoorziene gasten werden niet in een schuurtje gedumpt. Integendeel. De hele familie (ouders en twee dochters) kwam op gang en als een militaire operatie kregen we een feestmaal voorgeschoteld. Zelfs vlees werd geregeld. In half Italiaans en gebrekkig Engels, werd de conversatie gevoerd tot WIJ aangaven dat de maaltijd over was. Dit was ons echter pas na zeer lange tijd duidelijk toen we allemaal uitgeput gezamenlijk in slaap dreigden te vallen. De volgende ochtend werd ons duidelijk gemaakt dat wij gasten waren en wij zeker niet mochten betalen voor de overnachting, maar slaagden we er toch in om een enveloppe achter te laten voor de studie van de oudste dochter.

kirgizië vakantie reis

Conclusie: Kirgizië, adembenemend mooi

Onze rondrit van ruim een week, bracht ons in schitterende natuur, buitengewoon vriendelijke en nieuwsgierige mensen en verrassende voormalig Sovjet herinneringen. Zoals een zoutmijn waar je in kleine hokjes jezelf kan rein weken of een zwembad met radioactief water. In Kirgizië studeerde iedereen die we tegenkwamen onder de 30 jaar toerisme… We gunnen het ze van harte al zouden sommige wegen misschien beter onverhard kunnen blijven.

Ga ook naar Bisjkek!Booking.com

Summary
Review Date
Reviewed Item
Rondreis Kirgizië
Author Rating
51star1star1star1star1star

5 reacties

    1. Hi Maaike. Nou, op zich zijn de wegen rondom de hoofdstad prima maar een 4×4 zou ik echt aanraden als je verder naar het zuiden gaat. Wij zijn af en toe ook door rivieren gereden… Dat doe je niet met je Nissan Micra 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!