Waarom bruin worden het laatste is dat je moet willen

Afgelopen weken maakten we een roadtrip door Kroatië, middenin het hoogseizoen. Niet echt onze favoriete reistijd, aangezien we gewoon aan het werk zijn. We moeten zoveel mogelijk zien, bezoeken, filmen en fotograferen. En geloof me, da’s echt hard werken. Laat staan in 40 graden. Soms had ik dan ook heel erg medelijden met ons, want de mensen om ons heen zijn in Kroatië om vakantie te vieren. Eten ijsjes op het terras, drinken wijntjes en liggen met een roze opblaasflamingo in het water. Maar terwijl Godfried met onze drone het strand aan het filmen was, kwam daar plots mijn enorme onbegrip voor hetgeen er voor mijn neus gebeurde..

Bernadine, wat ben je mooi bruin geworden

Voor mij op het bomvolle strand lag een zonnend publiek, nauwelijks bewegend, vol in de zon. Haast te omschrijven als een mensenmassa aangespoelde vluchtelingen. Zó druk en zó op elkaar liggend. Al deze mensen zijn helemaal naar Kroatië gekomen om.. op een paar stoeptegels te liggen. De ruimte op het kiezelstrand is schaars en de strandbedjes links en rechts waren al snel bezet, waardoor optie B de stoep/straat naast het strand is. Een keiharde ondergrond waar je tot wel 10 strandhanddoeken kan opstapelen, maar comfortabel zal het nooit worden. En daar lig je dan.. hopend zo bruin mogelijk te worden zodat je terug komt van vakantie en je collega’s zullen zeggen: “Goh Bernadine, jij hebt vast een goede vakantie gehad, je ziet zo lekker bruin.” WAT?! Nee. Bernadine lag gewoon op een paar stoeptegels als een mier in een mierennest te overleven. Af en toe nog wat olie op te smeren, want met olie gaat het allemaal lekker wat sneller hé.

Mijn grootste onzekerheid vroeger was mijn witte huid, donkerder dan beige (off white klinkt misschien mooier?) werd ik in de zomer niet. Iedere zomer overkwam het me minstens één keer: als een gevlekte koe terug van het strand en ’s avonds jankend van de pijn m’n bed in. Naast mij een aantal vriendinnen die na 5 minuten al zo goed als zwart zijn. Zo mooi, zo jaloers was ik. Ik, in beigetint, wachtend op het mirakel… Maar nee, het gebeurde nooit. Nooit kwam ik terug van vakantie met een bruine snoet.

Iedere keer kwam ik terug met een verbrande kont en kleine hartaanvallen van claustrofobie als ik een geluidje hoorde wanneer ik in het tostiapparaat lag.

Vreselijk vond ik het. Ik durfde zelfs geen korte jurkjes, rokjes of broekjes aan, want mijn melkflessen zouden licht geven. Natuurlijk zijn overal oplossingen voor, dus leek het mij een goed idee om een spraytan te doen. Naakt in zo’n cabine bruin gespoten worden, binnen 20 minuten ‘natuurlijk egaal’ bruin. Het resultaat was best mooi, maar twee dagen later sprong ik het zwembad in en alle tan verdween. Een aantal zomermaanden is ook de lokale zonnebank erg goed door me gesponsord, maar ook dat hielp eigenlijk niet. Iedere keer kwam ik terug met een verbrande kont en kleine hartaanvallen van claustrofobie als ik een geluidje hoorde wanneer ik in het tostiapparaat lag. Dan heb je nog de zelfbruiningscrème.. uiteraard ook alle varianten en merken uitgeprobeerd. Dat was me altijd teveel gedoe en ik kreeg er oranje handpalmen van. Je begrijpt, wanneer de temperatuur naar het vriespunt ging en ik mijn coltrui aan kon trekken had ik de beste tijd van het jaar.

Nu, ik gok zo’n 4 jaar later, kan ik me gewoon niet voorstellen dat ik me er voor zo’n lange tijd zo ongelofelijk druk om heb gemaakt. Waarom zó bruin willen worden?! Het is helemaal niet mooi en het staat mij ook gewoon niet. Een beetje kleur staat mij met mijn sproetjes goed, maar ik met negroïde armen.. Nee, dat is geen combinatie.

Bruin zijn is niet cool

Geloof me, ik snap echt wel dat het heel lekker is om op een strandbedje te liggen. Boekje, drankje erbij, muziekje.. En wat mij betreft dan nog een parasol boven m’n hoofd. Alhoewel.. voor een dag dan, want daarna krijg ik al snel doorligplekken en wil ik weer op pad. Maar goed, ik kan me gewoon niet voorstellen dat mensen voor hun lol in de snikhete zon willen liggen. Dag na dag, op een oncomfortabele ondergrond, olie smerend en hopend ’s avonds een geluksmoment onder de douche te hebben. Klinkt wat fout, maar ik bedoel natuurlijk dat je op dat moment ‘het resultaat’ het allerbest ziet. Maar waarom? Is het om de complimenten? Zit je lekkerder in je vel wanneer je bruin bent? Heb je dan een ‘goede’ vakantie gehad? Baal je dan als je een jaar net niet zo bruin bent geworden als het jaar daarvoor? Probeer je bruiner te zijn dan je vriendinnen? En dan.. ? Als iemand mij antwoorden kan geven, wil ik ze heel graag horen.

Ik ga geen zeurende moeder uithangen, maar lieve mensen.. het is zo slecht. Het aantal huidkankergevallen is zo drastisch omhoog gegaan. Bruin zijn is niet cool. Als je van nature snel bruin wordt dan is het prima, dan past dat bruine tintje ook bij je. Maar ga er alsjeblieft geen uren voor ploeteren in die zon. En schei alsjeblieft uit met die ‘in-20-minuten-kanker-krijgen’ zonnebank kuurtjes. Bovendien zijn er in de wereld zoveel mooiere plekken om te bekijken en te bezoeken dan een paar stoeptegels aan de zee.

Smeer je je deze zomer goed in?

Hoogachtend,
Uw witte vriendin
Marlou


Also published on Medium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*