Voorbereiding Jordanië reis: alles wat je moet weten

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Een reis door Jordanië betekent een reis vol oude geschiedenis, prachtige landschappen en avonturen. Een goede voorbereiding is daarbij natuurlijk essentieel. Lees hier voor je vertrekt de praktische zaken en handige tips.

Vaccinaties voor Jordanië

Voor je reis naar Jordanië heb je geen verplichte vaccinaties nodig. De aanbevolen vaccinaties zijn DTP en Hepatitis A. Neem voor de zekerheid wel altijd ORS zakjes en diarreeremmers mee.

Visum voor Jordanië

Een visum voor Jordanië is vereist, dit geldt voor zowel Nederlandse als Belgische reizigers. Dit visum hoef je echter niet van te voren in Nederland/België te regelen, maar kan makkelijk op de luchthaven in Amman. Er zijn een aantal uitzonderingen.

voorbereiding jordanië reis

Stopcontact in Jordanië

In Jordanië heb je een wereldstekker nodig. De netspanning in Jordanië is 230 V en de frequentie is 50 Hz. De netspanning is hetzelfde als in Nederland, dus je kan jouw elektrische apparaten allemaal gebruiken in Jordanië. Onze voorkeur van wereldstekker:

Universele reisadapter

Deze reisadapter is veilig, compact en werkt in meer dan 150 landen, ook in jORDANIË. Naast de gewone aansluiting zitten er ook twee usb-poorten op de reisstekker waarmee je je telefoon, iPhone, iPad, e-reader, camera, go-pro en andere mobiele apparaten snel mee kan opladen.

Taal, geld en tijdsverschil

In Jordanië wordt er Arabisch gesproken. Gebruik de volgende twee woorden sowieso tijdens je reis, dat wordt heel erg gewaardeerd:

  • Hallo: salam (sa-laam)
  • Bedankt: shurkan (shoe-kran)

In Jordanië betaal je met de Jordaanse Dinar, ook wel JD genoemd. De koers kan wat veranderen, maar over het algemeen staat 1 JD voor 1,20 euro. In alle plaatsen in Jordanië is het mogelijk om te pinnen, behalve in de Wadi Rum. Ook bij Petra is het mogelijk om aan de ticket office te pinnen.

Het tijdsverschil met Nederland is een uur later. Wanneer het in Nederland 15:00 uur is, is het in Jordanië 16:00 uur. Houdt er tevens rekening mee dat het weekend in Jordanië op vrijdag en zaterdag plaatsvindt. Waar Nederlanders op zondag naar de kerk gaan (de laatste dag van het weekend), gaan Jordaniërs juist op vrijdag naar de moskee (de eerste dag van het weekend).

Kleding in Jordanië

Jordanië wordt over het algemeen beschouwd als een zorgeloos land met weinig verplichte regels, maar zoals elk Arabisch land, zijn er nog steeds bepaalde culturele normen waar je op moet letten. Kleed je dan ook altijd netjes en bedekt, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het is niet verplicht om als vrouw een hoofddoek te dragen. Neem voor de zekerheid wel altijd een hoofddoek/sjaal mee, mocht je bijvoorbeeld een moskee binnengaan. Hier kan je overigens wel vaak een hoofddoek lenen. Meer tips lees je hier: reizen door Jordanië als vrouw.

Drinkwater

Het kraanwater in Jordanië is niet drinkbaar. Anders dan in Westerse landen, wordt kraanwater in Jordanië alleen gebruikt om dingen te wassen. Op iedere hoek van de straat vind je gelukkig wel een winkeltje waar je voor een paar cent grote flessen water haalt.
Heb je een huurauto? Zorg dan dat je altijd een aantal flessen water standaard in de auto hebt liggen.

Jordanië voor vegetariërs

Als het om de traditionele keuken gaat heb je als vegetariër een beperkte keuze. Bijna alle Jordaanse gerechten bevatten dierlijke producten. Daarnaast is het wel zo dat er naast het geserveerde vlees altijd veel rijst en groenten wordt geserveerd. Ook het ontbijt bestaat vaak uit brood, hummus, komkommer en tomaat. Daarnaast wordt er in Jordanië ook veel falafel gegeten. Zo heb je veel falafel tentjes waar je voor 50 cent een falafelwrap of broodje koopt. Verder zijn er niet echt vleesvervangers, maar met de hoeveelheid aan groenten red je het makkelijk.

jordanië voor vegetariërs

Beste reistijd Jordanië

Het hoogseizoen in Jordanië vindt plaats in het voorjaar en najaar. De maanden april tot en met mei en september tot en met november. Over het algemeen zijn bijna alle maanden prima reismaanden. Bekijk hier het complete overzicht.

Intimiteit

Het gaat je wellicht verbazen dat mannelijke bewoners elkaar begroeten met knuffels en kusjes op de wangen. Schrik niet als dit jou (als man) ook gaat overkomen. Ook vrouwelijke bewoners begroeten elkaar intiem, dit is dan ook sociaal geaccepteerd, een begroetingsmethode. Aan de andere kant wordt het juist sterk afgekeurd wanneer je als koppel (man/vrouw) affectie toont in het openbaar. Ga dus niet hand in hand lopen of elkaar kusjes geven. Houdt ook in gedachten dat homoseksualiteit, hoewel het gelegaliseerd is in 1951, helaas nog steeds een taboe is.

Is Jordanië veilig?

Ja, Jordanië is een stabiel land waar een positief reisadvies geldt. Helaas is Jordanië wel omgeven door een aantal onrustige landen. Check voor de zekerheid dan ook altijd even het actuele reisadvies van Jordanië.

Reizen tijdens de ramadan

Het is tijdens de ramadan ook mogelijk om te reizen door Jordanië. Toch zijn er een aantal verschillen in deze periode die het wat lastiger kunnen maken. Vrijwel alle attracties sluiten één of twee uur eerder en ook overdag is het moeilijk om een restaurant te vinden. In het hotel is het vaak wel mogelijk om overdag wat te eten. Ook het verkrijgen van alcohol is in de periode van de ramadan een stuk moeilijker.
Ramadan in 2018: 15 mei tot 14 juni.

Handig: de Jordan Pass

Met de aanschaf van een Jordan Pass ben je eigenlijk altijd voordeliger uit. De Jordan Pass is een kaart speciaal voor toeristen, waarmee je meer dan 40 attracties en bezienswaardigheden kunt bezoeken. Deze kaart koop je heel gemakkelijk online, doe dit dan ook nog vóór je naar Jordanië gaat. Lees hier hoe het precies werkt: de Jordan Pass.

Politiek

Jordanië is de thuisbasis van zowel Jordaniërs als Palestijnen en het onderwerp Israël is hier zeer gevoelig. Als reiziger kun je verschillende meningen hebben over dit onderwerp, maar we raden je aan nooit discussies over dit onderwerp te openen of eraan deel te nemen.

Een auto huren

Daarnaast raden wij ook aan een huurauto te regelen voor je reis door Jordanië. Een auto is simpelweg de makkelijkste en mooiste manier om het land te ontdekken. Via onze reisgids app is het mogelijk om alvast een huurauto te reserveren, betrouwbaar via onze ervaren reispartner van Jordanië.

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >