Geschiedenis van Jordanië

Een video documentaire geheel gewijd aan de schitterende geschiedenis van Jordanië. Reis mee door de tijd.

Jordanië Geschiedenis

Jordanië is een vrij nieuw land, maar de regio heeft een bijzondere geschiedenis. Resten van allerlei volkeren en heersers kom je door heel Jordanië tegen. We tonen je ze in deze video.

Geschiedenis onderdelen ↓

 

Geschiedenis van Jordanië

Citadel van Amman

citadel amman jordanie

We beginnen bij de hoofdstad van Jordanië, Amman. Natuurlijk bezoek je hier de Citadel van Amman waar je o.a. een kopie vindt van de stele van koning Mesha in het archeologisch museum van Amman. De stele van Mesha is belangrijk omdat het één van de oudste referenties is naar het Heilige land. Het helpt dan ook, net als de mozaïek te Madaba, om de Bijbel te kunnen duiden.

Jerash

jerash jordanië

Amman heette in de Romeinse periode Philadelphia en was onderdeel van een tienstedenverbond, genaamd de Decapolis. Andere Decapolis steden die de moeite waard zijn om te bezoeken liggen allen ten noorden van Amman. Zoals Gadara, het huidige Umm Qais, het weinig bezochte Pella maar bovenal de resten van Gerasa, het huidige Jerash.

Azraq Kasteel

azraq kasteel

Romeinse overblijfselen zijn door heel Jordanië te vinden. Zo is het kasteel Azraq gebouwd op Romeinse fundamenten. Een indrukwekkend bouwwerk waar millennia later Lawrence of Arabia tijdens de Arabisch opstand zou overwinteren, in 1917. Lawrence of Arabia was een Engelse avonturier die erin slaagde met een bedoeïenen leger de Ottomanen te verslaan in Aqaba, aan het begin van de 20e eeuw.

Quseir Amra

Kasteel Azraq is één van de vele woestijnkastelen die je hoofdzakelijk ten oosten van Amman tegenkomt. Het bekendste woestijnkasteel is Quseir Amra. Hoewel het gebouw dat je bezoekt een hamam is. Een lustoord met schitterende fresco’s. We behandelen Quseir Amra (wat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat) in deze Geschiedenis van Jordanië documentaire, alsook in speciale video’s.

Petra

petra van bovenaf

Verder naar het noorden beland je in de trotse herinnering aan een andere belangrijke beschaving van Jordanië. De Nabateeërs. En wel in het visitekaartje van Jordanië, Petra. Voor een lange tijd was de omgeving van Petra hoogstwaarschijnlijk de woonplaats van de Edomieten, een volk dat ook in de Bijbel wordt genoemd. Rond de 6e eeuw voor Christus werden de Edomieten verdreven door de Nabateeërs, een nomadenvolk uit West-Arabië.

Shobak, Kerak & Ajlun

kerak kasteel jordanie

De Nabateeërs, de Romeinen, Ottomanen en Engelsen… Jordanië heeft vele volkeren zien komen en gaan maar met Israël als buurland, ligt het ook dichtbij Jeruzalem. Jordanië is dan ook een belangrijk toneel geweest ten tijde van de kruistochten. Drie belangrijke kastelen herinneren hier nog aan. Zoals het kasteel van Shobak en het iets noordelijk gelegen kasteel van Kerak. Ajlun was het gesticht door een neef van Saladin en juist dus tegen de kruisvaarders gericht.

jordanie groepsreis of zelfstandig

Nog meer Jordanië

Jordanië huisvest zelf ook nog vele bijzondere plaatsen die van grote waarde zijn voor religieus geïnteresseerde reizigers want je reist hier dwars door de bijbel. Bekijk dan ook zeker onze documentaire Jordanië Religie. Voorbeelden zijn de doopplaats van Jezus, de grot van Lot, de berg van Mozes en de verwoeste steden Sodom en Gomorrah.

Voor deze plaatsen maar ook voor alle andere plekken van Jordanië vertellen we je nog veel meer in onze Jordanië Reisgids App alsook in tientallen video’s en documentaires.

Summary
Geschiedenis Jordanië - Nederlandse Documentaire van REiSREPORT
Title
Geschiedenis Jordanië - Nederlandse Documentaire van REiSREPORT
Description

De geschiedenis van Jordanië in een uitvoerige Nederlandse video documentaire. Aangevuld met tientallen foto's, achtergrond verhalen en meer. Van de Citadel van Amman naar Jerash, kasteel van Azraq, we volgen Lawrence of Arabia, de Nabateeërs in Petra, de kruisvaarders in Kerak.. Kijk en geniet mee.

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link