Museum tip Ljubljana: National Museum of Contemporary History

Het Nationaal Museum voor Hedendaagse Geschiedenis in Ljubljana is (wat ons betreft) het beste museum van de stad. Het presenteert de geschiedenis van Slovenië vanaf de Eerste Wereldoorlog tot op heden. Gehuisvest in een prachtig 18-eeuws herenhuis dat zowel originele barok alsook modernistische details heeft. Het gebouw zelf is dan ook al meer dan de moeite waard om te zien. 

Permanente tentoonstelling

Het museum opende in 1996 zijn permanente tentoonstelling, genaamd ‘Slovenië in de 20e eeuw’. De tentoonstelling is verspreid over maar liefst acht zalen. Het presenteert de belangrijkste gebeurtenissen die verstrengeld zijn met de manier van leven en werken. Dit alles tussen de periode vanaf het begin van WOI tot op heden.

museum tip ljubljana

De 20e eeuw was een van de meest turbulente perioden in de geschiedenis van Slovenië. In deze periode was Slovenië onder de heerschappij van veel verschillende landen en vormen van overheid. Het overleefde twee wereldoorlogen en nam deel aan de technologische revolutie. Uiteindelijk in 1991, na de Tiendaagse oorlog, werd Slovenië onafhankelijk en werd het een soevereine staat.

Door middel van goed gepresenteerde multimedia krijg je een duidelijk beeld van de Sloveense ontwikkelingen in de 20e eeuw. Niet alleen foto’s, maar ook meubilair, kleding alsook huishoudelijke artikelen geven je een goed beeld. De tentoonstelling eindigt met de toetreding van Slovenië tot de EU en het voorzitterschap van de EU in 2008.

museum tip ljubljanamuseum tip ljubljana

Tijdelijke tentoonstelling

Gedurende ons bezoek (augustus 2017) was er tevens een interessante tijdelijke tentoonstelling. Deze tentoonstelling ‘A New Age is Coming’ start met gouden winkelwagentjes die je meteen naar ‘de nieuwe tijd’ brengen. Kapitaal verandert het ritme van het leven. In deze tentoonstelling zie je hoe industrie, arbeid en kapitaal voor een ontwikkeling van Ljubljana hebben gezorgd. Uiteraard zijn er dan ook veel ontwikkelingen heel herkenbaar.

museum tip ljubljanamuseum tip ljubljana

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10 uur t/m 18 uur.

Entreeticket:
Volwassenen: 4,50 euro
Kinderen en studenten: 2,50 euro
Bovendien is iedere eerste zondag van de maand de entree gratis.

Locatie:
Celovška cesta 23, p.p. 6049

Wil je meer weten? Check dan even de website van het museum.

museum tip ljubljanamuseum tip ljubljana

Summary
Review Date
Reviewed Item
National Museum of Contemporary History, Ljubljana
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!