Joegoslavisch Historisch museum in Belgrado

Servië

Onderdeel van de Servië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Servië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Het Joegoslavisch Historisch museum (Museum of Yugoslavia) beschrijft de periode van het socialistische Joegoslavië. Daarnaast krijg je een goede indruk van het leven van Josip Broz Tito, de president van Joegoslavië. De tombe van Tito bevindt zich ook in een van de museumgebouwen.

Het huidige museum is in 1996 opgericht door de regering van de Federale Republiek Joegoslavië. Het complex bestaat uit drie gebouwen met een totale oppervlakte van 5253 vierkante meter in een park van maar liefst 3,2 hectare.

House of Flowers, de tombe van Tito

Na zijn dood, op 4 mei 1980, werd Tito begraven in het ‘House of Flowers’. Gelegen op het terrein van het Memorial Center. Dit deel van het museum heeft een collectie van meer dan 75.000 artikelen die de geschiedenis van Joegoslavië in de 20ste eeuw illustreren. Dit met bijzondere aandacht voor het leven en het werk van Tito zelf. Het heeft dan ook een uitgebreide verzameling van de cadeaus die Tito heeft ontvangen tijdens zijn vele bezoeken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

joegoslavisch historisch museum belgrado joegoslavisch historisch museum belgrado joegoslavisch historisch museum belgrado

Na de val van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië werd het gehele complex (het graf en het museum) gesloten voor het publiek en de militaire bewakers werden permanent verwijderd. Het complex is nu weer een belangrijke toeristische attractie. Veel mensen bezoeken de plaats als een heiligdom naar “betere tijden”, vooral op 25 mei (de officiële geboortedatum van Tito).

Tijdelijke expositie in het ‘25 mei museum’

Op het moment dat wij het museum bezochten (augustus 2017) was de tijdelijke expositie ‘Tito in Afrika’ te zien in het ‘25 mei museumgebouw’. Het toont foto’s en fragmenten van zijn werkzaamheden in de periode van 1947-1980. Dit gebouw is de centrale entree waar je ook je entreeticket haalt voor het Memorial Center dat zich een stuk verderop bevindt.

Een citytrip naar Belgrado op de planning? Goede keuze! Belgrado is namelijk een ontzettend goede bestemming voor een weekendje weg. Het heeft naast het bruisende nachtleven ook overdag genoeg te doen.

Openingstijden: van dinsdag t/m zondag van 10:00u – 20:00u (in de winter tot 18:00u geopend)
Entreeticket: 400 dinar (ongeveer 4 euro)
Locatie: Botićeva 6, Belgrade

joegoslavisch historisch museum belgrado

Summary
Review Date
Reviewed Item
Joegoslavisch Historisch museum, Belgrado
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!