Halong Bay: We gaan er allemaal heen, maar wat is het nou eigenlijk?

Wanneer je een rondreis door Vietnam maakt, staat Halong Bay sowieso op de route. En dat is uiteraard logisch te verklaren, want de schoonheid van Halong Bay is magisch.
Maar weten we eigenlijk hoe dit prachtige gebied is ontstaan? Voor iedereen die vroeger eerste rij zat bij Aardrijkskunde een logisch verhaal, maar de slapende leerling op de achterste rij krijgt van ons een inhaallesje!

ontstaan halong bay vietnam

Zo is Halong Bay ontstaan

Halong Bay (of Ha Longbaai zoals ie op z’n Nederlands genoemd wordt) is een baai bij de stad Ha Long, vlakbij de grens met China. De baai heeft een kustlijn van 120 kilometer en het hele gebied van Halong Bay beslaat zo’n 1500 vierkante kilometer. Ter vergelijking: zo’n 7 keer de gemeente Amsterdam. In 1994 is Halong Bay opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Halong Bay liggen 1969(!) kalkstenen eilanden, welke allemaal begroeit zijn op de top. Ja, die kalkstenen zie je dus terug op al die foto’s. Sommige van deze stenen zijn hol, met enorme grotten. Grote kans dat je een van die grotten, Hang Đầu Gổ is de bekendste, bezoekt tijdens jouw tocht.

ontstaan halong bay vietnam ontstaan halong bay vietnam

De ontwikkeling van Halong Bay

Het is onmogelijk voor te stellen, maar het ontstaan van Halong Bay begon zo’n 500 miljoen jaar geleden. Toen was Halong Bay nog één groot vlak gebied, dat onderhevig was aan erosie (slijtage) door regen. Simpel gezegd: erosie is de schurende werking van water (of wind of ijs) waardoor het landschap van de aarde gevormd wordt.

Vijfhonderd miljoen jaar geleden was er dus nog geen steen te vinden. Door de hevige regenval overspoelde het gebied constant en werd het een diepe zee welke onderhevig was aan tektonische activiteiten. Voor de achterste rij leerlingen: Een tektonische plaat is een stuk van de aardkorst. De oppervlakte van de Aarde bestaat uit zes grote platen en verschillende kleinere. Deze platen verschuiven in een traag tempo enkele centimeters per jaar. Door deze platentektoniek (het mechanisme achter het verschuiven van de platen) ontstonden onder water bergen.
ontstaan halong bay vietnam

Het gebied kwam boven water te liggen. Door het droge en warme klimaat werd het gebied sterk afgesleten. Opnieuw kwam er veel platentektoniek voor, waardoor de stenen steeds verder omhoog werden geheven en ontstond er langzaam gebergtevorming. Dit duurde miljoenen jaren, en zo’n 2 miljoen jaar geleden kwam de erosie van het kalksteen op gang. De combinatie van de aanwezigheid van dik lichtgrijs kalksteen én het vochtige en warme klimaat zorgden voor een perfecte mix. De eilanden die we nu tijdens onze rondreis zien zijn de resten van het toenmalige gebergte. Maar nu overspoeld door de zee.

Het zou een prachtige examenvraag zijn geweest…

ontstaan halong bay vietnam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!