Dode Zee: Drijven en modderen in Jordanië

jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Een groot deel van de westgrens van Jordanië wordt bepaald door de Dode Zee. Op een aantal grote resorts na is hier absoluut niets te beleven en toch gaat zo ongeveer iedere reiziger erheen. Dit om die ene bijzondere ervaring mee te maken: blijven drijven, zonder daar enige moeite voor te doen, in de Dode Zee. En als het even kan, daar zelfs een boekje bij te lezen.

Drijven in de Dode Zee in Jordanië

De Dode Zee is het laagste punt op aarde, op 408 meter onder de zeespiegel.

dode zee jordanie goed voor je lichaam

Waarom de naam Dode Zee?

Hoewel de Dode Zee eigenlijk een groot meer is, heeft het deze naam gekregen omdat er geen leven in het water mogelijk is. Vissen of planten ga je dan ook niet treffen in de Dode Zee. Dit komt door het extreem hoge zoutgehalte van het water, namelijk 30 procent. Dat is ongeveer negen keer zouter dan de Middellandse Zee. De Dode Zee krijgt het water hoofdzakelijk vanuit de Jordaan Rivier en deze rivier brengt ook zout mee. Omdat de Dode Zee het laagste punt op aarde is, stroomt water – en dus zout – niet weg. De hitte zorgt echter wel voor verdamping met als gevolg dat er zout in het meer achterblijft. Het zoutgehalte wordt dus elk jaar hoger.

Door de aanleg van dammen stroomopwaarts is de toevoer van water vanuit de Jordaan Rivier steeds minder en droogt de Dode Zee daardoor langzaam op. De kustlijn trekt dan ook langzaam steeds verder weg. Echter, niemand wil natuurlijk dat de Dode Zee verdwijnt. Daardoor wordt er nu gewerkt aan een kanaal dat water vanuit de Rode Zee aanvoert.

dode zee jordanie goed voor je lichaam

Is de Dode Zee goed voor je lichaam?

Naast het drijven in de Dode Zee kan je je ook insmeren met modder. Zowel het modder als het zoute water van de Dode Zee bevatten huidvriendelijke eigenschappen. Het zoute water is een mengsel van zout en mineralen met een hoog gehalte aan magnesium, jodium, natrium, kalium, calcium en broom. Al deze hoge concentraties zorgen voor heilzame werkingen op de huid. Denk hierbij aan huidproblemen als eczeem en acne, maar ook reuma, astma en spierpijn. Het heeft ook een goede uitwerking op het zenuwstelsel en problemen als stress en hoofdpijn kunnen verholpen worden. Na één keer modderen ben je uiteraard niet meteen van al je problemen af, maar slecht is het in ieder geval absoluut niet.

dode zee jordanie goed voor je lichaam

Een aantal handige tips:

  • Scheer je ‘s ochtends niet.
  • Open wondjes (waarvan je niet eens wist dat je ze had) kunnen gaan prikken.
  • Niet je allernieuwste badkleding aantrekken.
  • Wees voorbereid op een paar pijnlijke minuten als er water in je ogen komt.
  • Neem meteen een douche (die vind je dan ook vaak bij het strand) wanneer je uit de Dode Zee komt.
  • Laat de modder ongeveer een kwartier op je huid zitten.

dode zee jordanie goed voor je lichaamdode zee jordanie goed voor je lichaam

Te doen bij de Dode Zee

Door de lage ligging is de temperatuur rondom de Dode Zee zeer aangenaam. Wat je er kan doen? Niet bijster veel. Zoals al gezegd vind je bij de Dode Zee een aantal bekende hotelketens waar je het echte wellness gevoel kan ervaren. Het bekendste hotel bij de Dode Zee (en prachtig mooi) is het Kempinski hotel. Naast het zoute water van de Dode Zee kan je in deze resorts dus ook lekker zwemmen in één van de zwembaden. Zin in een break tijdens je rondreis in Jordanië? Dan is overnachten in een wellnessresort aan de Dode Zee wel echt een aanrader.

dode zee kempinski

TIP: heb je zin om eens ergens anders te eten dan bij het hotel? Dan vind je tussen de resorts ook nog een klein winkelcentrum met meerdere restaurants: Samarah Mall. Verwacht overigens geen winkelcentrum met kledingwinkels. Je vindt hier, naast de restaurants, een kleine supermarkt en enkele souvenirshops.

Openbaar strand bij de Dode Zee

Heb je geen overnachting geboekt aan de Dode Zee, maar wil je toch deze ervaring meemaken? Dan kan je naar het publiekelijke Amman Tourist Beach Resort. Voor een paar dinar mag je gebruik maken van de faciliteiten aan dit strand (douches, toiletten, kluisjes). Er is ook een zwembad en een eettentje. Een aantal resorts laten tegen hoge entreeprijzen ook dagjesmensen toe.

dode zee jordanie goed voor je lichaam

Handige laatste Jordanië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Jordanië, installeer dan de gratis Jordanië reisgids. Zo is dit Jordanië artikel onderdeel van deze Jordanië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Jordanië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Jordanië

Onderdeel van de Jordanië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Jordanië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Jordanië. Gratis.

Met de Jordanië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Jordanië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Jordanië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Dode Zee, Jordanië
Author Rating
51star1star1star1star1star

2 reacties

  1. Wij verbleven ook in het Kempinski hotel, ook in Aqaba vind je dit hotel trouwens. Bijzonder luxe en echt even heerlijke plek om tot rust te komen.

  2. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
 🇯🇴  Alles over Jordanië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >