Armeense Vank – Kathedraal van Isfahan

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De Vank-Kathedraal is een Armeens-Apostolische kerk in Isfahan. Vank betekent kathedraal in het Armeens. In het begin van de 17e eeuw is deze kerk gebouwd, welke officieel ‘Heilige Verlosser Kathedraal’ heet. 

De komst van de Armeense vank in Isfahan

Tabriz was op dat moment de hoofdstad van het Perzische rijk. Sjah Abbas I de Grote was bang dat dat deel van zijn rijk aan het Ottomaanse Rijk zou vervallen. Dat gebeurde later ook. Hij verplaatste daarom zijn hoofdstad naar Isfahan en nam verschillende volkeren mee. In 1604 bracht hij ook 3000 Armeense gezinnen mee, afkomstig uit de stad Julfa. Dit deed hij om de handel in Isfahan te bevorderen en vooral om de zijdehandel goed te kunnen controleren. Voor de Armeniërs liet hij een nieuwe wijk bouwen, Nieuw Julfa. De Armeniërs mochten hier een eigen kerk bouwen. In 1606 bouwden de Armeniërs hun eerste kathedraal, die later tussen 1655 en 1664 werd vervangen voor het huidige gebouw.

Tot op heden wordt deze kerk nog steeds gebruikt voor religieuze diensten. Naast deze kathedraal zijn er nog 12 Armeense kerken te vinden in Isfahan.

armeense vank kathedraal isfahan armeense vank kathedraal isfahan armeense vank kathedraal isfahan Naast de kathedraal is er ook een museum. Hier vind je verschillende voorwerpen uit de geschiedenis van de Armeniërs in Isfahan. Zo is ook de eerste gedrukte Armeense Bijbel te zien, die gedrukt is in 1665 in Amsterdam. (De bijbel op deze foto is niet de eerste gedrukte, maar vind je ook in het museum) 

armeense vank kathedraal isfahan

Alsof je zelf er bent, bekijk hier in 360 graden de indrukwekkende binnenkant van de kathedraal:

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Armeense vank kathedraal, Isfahan, Iran
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >